Jij bent die natuurfotograaf, toch?


In musea hangen ook steeds vaker fotografen. Of het nu om kunst of natuur gaat, de topnamen sieren de billboards en websites. Dat doet het Museon in Den Haag op zondag 8 februari net andersom. De hoofdrol is voor het publiek dat fotografeert.

Maar je hoeft niet mee te doen
Op zondag 8 februari 2015 staat fotografie van het publiek centraal in het Museon in Den Haag. Een vakkundig panel onderwerpt ingezonden natuurfoto’s aan een kritisch oordeel en bespreekt deze in de Museon Wildlife Photo Community. Het is voor iedereen mogelijk hierbij aanwezig te zijn, meedoen is dus niet noodzakelijk.

Natuurfotograaf en prijswinnaar Jan van der Greef is jurylid en maakt na de pauze het publiek deelgenoot van zijn werk. Het is nog mogelijk tot 1 februari 2015 fotowerk in te sturen, kijk voor de voorwaarden op www.museon.nl

Wildlife Photographer of the Year
Natuurfotografie valt in de smaak van de Nederlanders. Het Museon toont voor de 23ste maal de tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’. De expositie is samengesteld uit de bekroonde foto’s van ‘The Wildlife Photographer of the Year Competition’, een prestigieuze internationale fotografiewedstrijd, waaraan ‘s werelds meest vooraanstaande natuurfotografendeelnemen. Je kunt deze foto’s zien tot en met 8 maart 2015.

Groep rustende leeuwen wint Wildlife Photographer
De titel, Wildlife Photographer of the Year, ging dit jaar naar Michael Nichols. Zijn foto met een troep rustende leeuwen in Serengeti National Park, Tanzania werd als winnaar gekozen uit 42.000 inzendingen. De foto is in groot formaat te zien in de jaarlijks terugkerende wildlife tentoonstelling waarin de rijke verscheidenheid van het leven op onze planeet, de schoonheid en de kwetsbaarheid worden getoond.

1/10.000 van een seconde
Er zijn dit jubileumjaar maar liefst vier Nederlandse fotografen in de tentoonstelling te zien, waarvan jurylid Jan van der Greef er één is. Met de foto ‘Touché’, van een zwaardkolibrie, werd hij finalist in de categorie ‘Birds’. Twee dagen lang observeerde Jan hoe deze vogel in Papallacta (Ecuador) op zoek naar voedsel door het territorium van een agressieve gekraagde inkakolibrie vloog.
‘Een paar keer per dag gebruikte de zwaardkolibrie zijn lange snavel om de aanvaller op afstand te houden,’ vertelt Jan. Maar het was niet eenvoudig dit moment vast te leggen – om de vleugels van dit dier stil te zetten gebruikte hij flitslicht dat slechts 1/10.000 van een seconde duurde.

Het Museon hoopt dat de tentoonstelling aanzet tot nadenken over de verantwoordelijkheid van de mens voor de natuur.

Holland10© Foto: met dank aan Museon / Jan van der Greef