Bewegende Mesdag panorama in Groningen

Foto: Frank van Beek  CONSPIRACYSINC / Marketing Groningen

Mesdag in Groningen? Het beroemde panorama van Mesdag staat normaliter natuurlijk niet in Groningen. Nu komt er wel een brede bewegende versie van dit panorama in de hoofdstad der Groningers. Dat is met een duidelijke reden, Mesdag werd in deze stad geboren. Als je een dag of weekend in Groningen bent, bewonder dan zeker van 19 tot en met 28 december de opgestelde gebogen beelschermen met de digitale bewegende variant van het panorama.

Schilder Hendrik Willem Mesdag werd wereldberoemd met ‘Panorama Mesdag’. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de in Groningen geboren schilder overleed. Daarom is 2015 uitgeroepen tot Mesdagjaar. Stad en provincie Groningen eren de kunstenaar met een spectaculaire digitale variant van zijn meest beroemde werk, verschillende exposities, speciale wandelingen en busritten en meer.

Moving Mesdag
Op het Waagplein in Groningen staat van 19 tot en met 28 december een digitale variant van het meesterwerk Panorama Mesdag: Moving Mesdag. Moving Mesdag bestaat uit veertien gebogen beeldschermen die samen een digitaal panorama vormen. De bezoeker staat in het midden en ziet het Scheveningen van 1880 in vier jaargetijden aan zich voorbij trekken. Het kunstwerk is 14 meter hoog en heeft een omvang van 120 meter. Uit de samengestelde foto bovenaan krijg je een indruk van de beweging. (Foto met toestemming van Marketing Groningen.)


Foto: Frank van Beek  CONSPIRACYSINC / Marketing Groningen

Moving Mesdag was eerder te zien in Amsterdam en trok daar 28.000 bezoekers. Dat het kunstwerk nu in Groningen te zien is, is niet zonder reden. Mesdag werd geboren in Groningen en omdat het dit jaar honderd jaar geleden is dat hij overleed, is 2015 uitgeroepen tot Mesdag-jaar.

Groningen van Mesdag en Israëls
De schilder wordt komende tijd op meerdere manieren geëerd. Zo besteedt het Noordelijk Scheepvaartmuseum aandacht aan de schilder met de expositie ‘Het Groningen van Mesdag en Israëls’. In de tentoonstelling wordt ingegaan op de band van beide schilders met de stad. Ook is er aandacht voor de Groningse Schilderswijk, de wijk die is vernoemd naar de beroemde kunstenaars. De expositie is te zien tot en met 28 februari 2016.

In de Fraeylemaborg in Slochteren worden de vrouw van Mesdag, Steintje, en haar neef geëerd. Net als de grote meester Hendrik Willem Mesdag waren zij succesvol schilders.

Met de bus langs Mesdag
Vanuit de Verhalen van Groningen wordt een speciale bustocht naar beide exposities georganiseerd. De deelnemers vertrekken in een museale bus, de DAM154 van het Nationaal Busmuseum Hoogezand, en er gaat ook een gids mee. Ook is er een Mesdagwandeling door de binnenstad van Groningen; de wandeling door De Verhalen van Groningen voert langs plekken die belangrijk voor de schilder zijn geweest en duurt ongeveer 1,5 uur.

Wil je meer weten over de Mesdag activiteiten in Groningen?

©Holland10