8x lichtverhaal intrigerende Oranjedynastie op Princessehof

Foto: Ruben van Vliet - Princessehof.


 'Maria Louise was here' keert terug! Van 15 september t/m 5 november 2022 presenteert het Princessehof in Leeuwarden opnieuw het succesvolle lichttheater Son et lumière.

 

In de nazomer schuiven bezoekers acht weekenden lang gratis aan in de prachtig uitgelichte paleistuin, waar videoprojecties en meeslepende muziek samenkomen tot een lichtspektakel.

 

Gratis maar wel reserveren

De voorstellingen zijn iedere donderdag, vrijdag en zaterdag om 20.00u te zien en iedere voorstelling duurt ongeveer 20 minuten. Reserveer nu alvast gratis kaarten of kijk voor meer informatie op princessehof.nl/marialouisewashere.

 

Son et lumière, wat is het?

Het licht- en geluidsspektakel in de tuin van het Princessehof omvat videoprojecties op de gevels van het stadspaleis, een speciaal gecomponeerd muziekstuk en bijzondere belichting van de tuin. Maria Louise was here schetst een modern portret van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld: Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau (1688-1765), voorouder van onze huidige Koning. Het is de tweede keer dat het Princessehof Maria Louise was here organiseert. In de eerste editie van 2021 waren alle voorstellingen uitverkocht, deze keer is de Son et lumière volledig gratis. Het wordt aangeraden om online kaarten te reserveren via princessehof.nl/tickets.

 

Het stuk werd geregisseerd door theatermaker Jos van Kan. Samen met mediakunstenaar Frouke ten Velden gaf hij dit project vorm op poëtische en prikkelende wijze waarbij slim gebruik werd gemaakt van de architectuur van het Princessehof. Maria Louise wordt vertolkt door actrice Ariane Schluter, tweevoudig winnares van de prestigieuze Theo d'Or toneelprijs (2003, 2004). Remko Smids verzorgde de technische productie en het geluidsontwerp.

 

Stammoeder van ons koningshuis

Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau werd geboren in 1688. Op 21-jarige leeftijd trouwde ze met Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland en Groningen en prins van Oranje. Toen hij in 1711 onverwachts stierf, werd de hoogzwangere Maria Louise al op 23-jarige leeftijd verantwoordelijk voor het voortbestaan van de Oranjedynastie. Twintig jaar lang nam ze als regentes de stadhouderlijke taken over, totdat hun zoon volwassen was. Toen zij haar taak als regentes had volbracht verhuisde ze naar haar stadspaleis, het Princessehof.