Een Nieuwjaarsduik in theater en muziek


Een Nieuwjaarsduik? Ja graag. De kou in? Nou nee. Doe dan de Nieuwjaarsduik in Utrecht. Lekker warm en je duikt in een bad van muziek, kunst en theater. Op 11 januari 2015 kun je de Domstad leren kennen in al zijn culturele veelzijdigheid.

De Nieuwjaarsduik is het startschot van een nieuw cultureel kalenderjaar in Utrecht met previews van wat komen gaat. Dit jaar is er tijdens de Nieuwjaarsduik op zondag 11 januari aandacht voor de start van de Tour de France, de Grand Départ in Utrecht: sport en cultuur ontmoeten elkaar onder meer in beeldende kunst, dans, theater en muziek. Bezoekers kunnen zich op ruim 50 locaties onderdompelen in een mix van previews, workshops, lezingen, presentaties, tentoonstellingen en optredens.

In de Winkel van Sinkel komt onder meer Cycling Circus met een romantische ontmoeting op een BMX-fiets, wordt in het CZ College een cultuurhistorisch perspectief gegeven op één van de belangrijkste sportevenementen op aarde en wordt het publiek uitgedaagd om in korte tijd een ontwerp van een fiets te maken. Het Utrechts Archief geeft een voorproefje van de expositie Utrecht Fietsstad, bij Galerie Sanaa en Kunstliefde vindt er samen met HKU studenten een workshop modelfietstekenen plaats en geven de rondleiders van Initiatief Domplein een rondleiding langs de sporen van een gedeeld verleden tussen Utrecht en Parijs. Verder kunnen liefhebbers sneak peaken bij Castellum Hoge Woerd (Máximapark), geeft de Stadsschouwburg een preview van deverbouwing en organiseert zij een culturele tienkamp en theaterquiz.

Culturele Zondagen blikt vooruit naar The Battle waarbij Utrecht in juni in één groot strijdtoneel verandert. In het nieuwe Stadskantoor worden alvast de eerste battles gehouden met onder andere het NK SlowbikingThe Clash of the Titans 2015 en de Dans Battle.

Ander nieuws en tips:
Roompot op Ameland
Aan de voet van de Hollumer duinen op eiland Ameland, naast natuurgebied Jan Roepesheide, staat vakantiepark Boomhiemke. Dat park is toegevoegd aan keten Roompot. Om de hoek kun je genieten van de natuur. Het park zelf biedt vele faciliteiten zoals een speeltuin, overdekt zwembad en een sauna-  en beautycenter.

Zwanenmeer maar dan op ijzers
In de Amsterdamse RAI kun je het Zwanenmeer zien, maar dan gespeeld op dunne ijzers. Swan Lake on Ice vertelt op betoverende wijze Tchaikovsky's wereldberoemde verhaal van de liefde. Het theaterpodium wordt getransformeerd tot een bevroren meer. Laat je meevoeren door de onvergetelijke magie van het Zwanenmeer, uitgevoerd door maar liefst 30 kunstschaatskampioenen van 19 tot en met 25 december 2014.

Plannen voor de Apenheul
De leukste attractie met apen in Nederland, dat is toch wel de Apenheul. Het park is nu dicht maar heeft grote plannen: “Volgend jaar staan alle loslopende apen in de spotlights. We zullen je verrassen met een aantal vernieuwingen in het park, waardoor je op een andere manier gaat kijken naar deze deze bijzondere dieren. En ook voor de kinderen zal er nog meer te beleven zijn.”