Amsterdam bezoeken en bijzondere hotels bewonderen


Ga je een weekend naar Amsterdam? Dan verblijf je waarschijnlijk in een hotel. Dat hotels een ware belevenis kunnen zijn, kun je zien in de expositie van architectuurcentrum Arcam over bijzondere hotels in Amsterdam.

Hotelkamers kunnen saai en op simpele blokkendozen lijken. Geïnspireerde ondernemers draaien dat volledig om en dan worden hotels spannend, mooi en zelfs een lokale ontmoetingsplaats. In Amsterdam is een ware ontwikkelslag van hotels aan de gang. Daarom is Arcam in staat om pareltjes te laten zien. Zelfs staan er in de tentoonstelling een paar voorbeelden die nog realiteit moeten worden.

15 tophotels
In de expositie City Hotels worden 15 karakteristieke voorbeelden geëtaleerd van bijzondere of monumentale gebouwen die tot hotel zijn getransformeerd. Voormalige scholen, banken, kantoren of een diamantslijperij zijn de afgelopen jaren verbouwd tot hotels met functies die behalve voor hotelgasten nu ook uitdrukkelijk voor Amsterdammers toegankelijk zijn.

Denk aan interessante hotels die inspringen op de trends. Zoals bijzonder eten en drinken, om er yogalessen te volgen of - heel uitzonderlijk - er te schaatsen op het dak. Amsterdammers zijn dan ook steeds vaker te vinden in hotels in eigen stad - zonder in te checken.

Lokale ontmoetingen
Door de deuren te openen voor bewoners presenteren deze City Hotels zich als de ontmoetingsplek van bewoners en bezoekers - global meets local. Dit wordt versterkt doordat in het verbouwingsontwerp de historische en monumentale waarde van de gebouwen tot uitgangspunt zijn genomen. Hierdoor verbinden hotels zich met de geschiedenis van de plek en zijn bewoners. Deze hotels komen tegemoet aan de wens van bezoekers om in contact te komen met de stad en zijn bewoners. Tegelijkertijd geven zij op deze manier vaak prachtige monumentale ruimte terug aan de stad.

100 erbij
Amsterdam is in het afgelopen decennium zo'n 100 hotels rijker geworden. Meer dan de helft werd gehuisvest in gebouwen met een bijzondere culturele of monumentale waarde. Gebouwen die daardoor een tweede of derde leven kregen, waarbij voor het ontwerp van de transformatie dankbaar gebruik werd gemaakt van de oorspronkelijke architectuur en oorspronkelijke functie. Dat de nieuwste hotels zich met al hun publiek toegankelijke voorzieningen presenteren als stadshotel loopt in de pas met zowel actuele internationale trends als het Amsterdamse beleid.

Arcam en Office Winhov tonen deze ontwikkeling in de expositie City Hotels aan de hand van tekeningen, foto's, objecten en diagrammen. Bovendien verhalen auteurs over de impact van deze stadshotels.

De hotels op een rij
De City Hotels in deze expositie: Andaz Amsterdam Prinsengracht, art'otel amsterdam, Conservatorium Hotel, Grand Hotel Amrâth Amsterdam, Hotel De Hallen, Ramada Apollo Hotel Amsterdam Centre, Sir Albert Hotel, The Student Hotel, Hotel V Nesplein, Volkshotel, W Hotel Amsterdam, Waldorf Astoria Amsterdam, WOW Amsterdam, Zoku.

Waar is het?
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam
Open: dinsdag - zondag, 13 - 17 uur
Toegang: gratis

Foto boven: Met dank aan Conservatorium Hotel

©Holland10