Design trip naar Van Gogh


Ben je een Vincent van Gogh liefhebber? Dan kun je veel op reis in dit Van Gogh jaar 2015 met de naam Inspiratie Van Gogh. Dat het niet alleen bij de originele kunstwerken hoeft te blijven, begrijpen ze in Brabant. Op naar ’s-Hertogenbosch voor een leuk weekendje weg waarin je veel mooie ontwerpen ziet in de stad en vooral in het Noordbrabants Museum.

Designers vol inspiratie: van food tot producten
Met de tentoonstelling 'Design uit het land van de aardappeleters - vormgevers ontmoeten Van Gogh' opent Het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch het Vincent van Gogh inspiratiejaar. Het werk van de wereldberoemde kunstenaar vormt de aanleiding om Brabants design vanuit een andere invalshoek te bekijken. Met zo'n 85 objecten en producten in twee grote tentoonstellingszalen wordt een breed scala aan vormgeving getoond: van industrieel ontwerp tot textiel en mode en van grafisch ontwerp tot fooddesign en fotografie. De tentoonstelling is van 24 januari tot en met 26 april 2015.

Namedropping
Onder de ontwerpers zijn tal van gerenommeerde namen, zoals Maarten Baas, Studio Job en Piet Hein Eek, maar ook veelbelovende pas afgestudeerde ontwerpers. Brabant lijkt een gouden eeuw in design te beleven op dit moment.

Is het Van Goghjaar de kapstok van deze expositie, de ambitie van Design uit het land van de aardappeleters reikt verder. Brabant is niet alleen het land van Van Gogh, het is ook een design-hotspot met internationale faam. De tentoonstelling, samengesteld door het Eindhovense ontwerpbureau Yksi, wil de potentie van Brabant laten zien.

Meer dan mooie buitenkant
Design is veel meer dan styling of het bedenken en maken van een 'mooie buitenkant'. Praat eens met een designer en hij of zij zal je meteen proberen af te leiden van die buitenkant. Design is steeds meer een manier van denken en werken om naar vernieuwende, duurzame oplossingen te zoeken voor maatschappelijke problemen. Steeds vaker in combinatie met technologie en in samenwerking met het bedrijfsleven. Leuk voor de designer, die fraaie boodschap, in het Noordbrabants Museum kun je je gewoon overgeven aan het kijken naar mooie producten en toepassingen. Het design zal je zeker verbazen. Zie bijvoorbeeld de foto bovenaan die teruggrijpt naar het boerenleven dat Van Gogh zo vaak schilderde. Dat onderwerp tref je vaker aan in de tentoonstelling.

Meer Van Gogh?
Kun je niet genoeg Van Gogh krijgen? Hier alvast nog wat meer tentoonstellingen rondom een van de beroemdste kunstenaars ter wereld.

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is gestorven. Het Noordbrabants Museum draagt groots bij aan dit inspiratiejaar met nog drie exposities die in het teken staan van de kunstenaar.
- 21 februari t/m 17 mei 2015: Hockney, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth
- 3 oktober 2015 t/m 10 januari 2016: Rondom de pastorie - een zaal vol Van Goghs
- 3 oktober 2015 t/m 10 januari 2016: Waar is Van Gogh?

Zo'n dertigtal binnen- en buitenlandse instellingen organiseert belangwekkende tentoonstellingen en culturele evenementen om de wereldberoemde kunstenaar te eren. Het volledige programma is te vinden op: www.vangogh2015.eu

Holland10© www.holland10.nl Foto: met dank aan Noordbrabants Museum. Studio Job, Farm Pitchfork Shovel, Foto: Robert Kot. Uitsnede uit de poster van de tentoonstelling ‘Design uit het lande van de aardappeleters’.