Ontdek Rotterdam in oude tram


Je laat je lekker door de stad rijden en je hoort alle rare namen die Rotterdam heeft. De Bijnamentour komt er weer aan. Let vooral ook op je vervoermiddel: een historische tram. Na afloop duik je het centrum in om rond te kijken en wat te eten.

Dat is een mooi recept voor een leuke dag uit in de levendige stad Rotterdam. Met een tramtour zie je de stad door andere ogen. Stichting Romeo en Scheurmail Rotterdam presenteren opnieuw de 'Rotterdamse Bijnamen Tramtour' . Vorig jaar was de tour een succes.

Net als vorig jaar zal de komende wintermaanden de Rotterdamse Bijnamen Tramtour weer enkele malen gehouden worden. Want dat Rotterdammers overal bijnamen voor verzinnen is bekend. Die krijg je onderweg allemaal te horen.

Al 1500 namen
'Bijnamenburgemeester' Herco Kruik verzamelde er al zo'n 1.500 voor gebouwen, straten, bruggen, pleinen, kunstwerken en andere objecten. Hij vertelt tussen het piepen van de wielen op de rails over de bekende en minder bekende benamingen die in 'Rotjeknor' worden gebruikt.

Anderhalf uur plezier
Met een historische tram – een vierasser die in gebruik werd genomen in 1929 – rijden deelnemers een traject van circa 1,5 uur door het centrum van de stad, Delfshaven, Crooswijk en Rotterdam-Zuid. Onderweg hoort men alles over klassiekers als 'De Koopgoot', 'Kabouter Buttplug' of 'De Zwaan'. Ook minder bekende bijnamen als 'Het Dambord', 'Het Vliegtuigongeluk' of 'De Verlostang' komen ruimschoots voorbij, aangevuld met vele leuke achtergronden en anekdotes.

De tours worden gehouden op zaterdag 24 januari en zaterdag 28 februari 2015 om 11.00 u, 13.00 u en 15.00 u met vertrek- en eindpunt op het Willemsplein bij de Spido. De prijs is € 13,50 p.p. en inschrijven kan via deze link.

©Holland10