VJ on Tour viert alvast de Tourstart in Utrecht


Utrecht pakt het groots aan, de organisatie van deTourstart. Op 26 maart wordt dat alvast gevierd. De Utrechters zijn er goed in; een VJ programma. Nu wordt het anders wat saaie zakelijke Jaarbeursplein hip en happening. Dan is het je wel waard om op de donderdagavond in Utrecht te zijn. Het aftellen begint dan echt.

Op donderdagavond 26 maart vieren de inwoners van Utrecht met VJ ON TOUR de aftrap van het 100 dagen programma op weg naar start van de Tour de France in Utrecht.

Tijd voor videomapping
Tussen 20.00 en 23.00 worden het gebouw en de trappen op het Jaarbeursplein in de spotlight gezet met zinnenprikkelende videomapping projecties. Onder aanvoering van Born Digital geven 50 kunstenaars een audiovisuele show met 11 megaprojectoren, opgeteld 180.000 ansilumen lichtsterkte. Het evenement markeert eveneens de feestelijke publieksinwijding van het nieuwe Stadskantoor.

De sensatie en achtervolging
Het inspirerend lijnenspel van de gevel van het nieuwe Stadskantoor vormt het canvas voor een uitbundige beeldenstroom rond het avontuur van de Tour de France. De sensatie, het wiel, de achtervolging, de race tegen de klok en het gevaar van de hoogte. Ratelende geluiden van derailleurs, claxons, kettingen en een op hol geslagen peloton verweven met onstuimige beats van ervaren dj’s op de trappen van het Jaarbeursplein aangevuld met onder andere freestyle bmx en dans.

VJ on Tour is losjes gebaseerd op VJ op de Dom (2009-2013). De Domtoren, het aloude icoon van de stad, was het canvas waarop audio/visueel kunstenaars hun beelden projecteerden. In 2011 won VJ op de Dom de nationale prijs voor Beste Regio Evenement van Nederland. De combinatie van nieuwe media met cultureel erfgoed bracht grote belangstelling uit de rest van het land.

Zijn we op tijd?
Meer dan wat ook staat ‘de tijd’ centraal in de Tour. De race tegen de klok, Degene die het gehele parcours in de kortste tijd weet af te leggen, wint per slot van rekening. De Tijd, of het draaiende Rad der Tijd biedt een zee van tijd of is de tijd die schept en weer vernietigt. Dit is de centrale idee van waaruit het makerspeloton van VJ on Tour vertrekt.

Kijk voor meer informatie op utrecht2015.com