Jongeren leren van de natuur in Woesteland AcademieNatuur en recreatie, ze horen onlosmakelijk bij elkaar. Jongeren hebben niet meteen een band met de natuur. IVN bedenkt daar wat op. Richt een academie op voor die jongeren en ze leren de natuur waarderen én verbeteren. Daar is de Woesteland Academie voor. Jongeren zelf geven de workshops.

WoesteLand, de jongeren van IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid), start in het voorjaar van 2015 met de WoesteLand Academie. Bij de WoesteLand Academie leer je van jongeren zelf hoe je jongeren (12-30 jaar) de natuur kunt laten beleven en hoe je hen kunt inspireren tot een duurzamere levensstijl. En dat is belangrijk, want zonder handelingsperspectief haken jongeren al snel af.

Machteloos voelen of handelen?
Ook jongeren zijn bezorgd over de toekomst van hun leefomgeving en de planeet. Zij vinden het steeds belangrijker dat er duurzame alternatieven zijn, op het gebied van voedsel bijvoorbeeld. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat jongeren zich vaak machteloos voelen, ze weten niet goed hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving. Zonder duidelijk handelingsperspectief haken veel jongeren af. Daarom heeft WoesteLand als ambitie al deze jongeren te ondersteunen en inspireren via de WoesteLand Academie.

Zes workshops
De WoesteLand Academie trapt af met zes workshops over natuur- en milieueducatie voor jongeren. De workshops worden in Arnhem, Utrecht en Amsterdam georganiseerd. Iedereen kan meedoen aan de workshops: ervaring met jongeren of natuur is niet nodig. 

Enthousiasme en wil
Enthousiasme is het belangrijkst, en de wil om jongeren te betrekken bij natuur en duurzaamheid. Elke workshop is los te volgen, zodat deelnemers het aanbod op hun eigen behoeften kunnen afstemmen. In iedere workshop wordt rekening gehouden met de verschillen in leeftijd van jongeren tussen de 12-30 jaar. Wat de WoesteLand Academie uniek maakt, is dat de workshops ontwikkeld en gegeven worden door jongeren zelf.

50 jaar ervaring
WoesteLand heeft ruim 50 jaar ervaring met het betrekken van jongeren bij natuur en duurzaamheid. En de jongeren van WoesteLand weten natuurlijk als geen ander hoe zij leeftijdsgenoten kunnen betrekken. WoesteLand is de jongerenafdeling van IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Ieder jaar organiseert WoesteLand diverse jongerenvakanties in Nederland en het buitenland, midden in de natuur, waarbij altijd een steentje wordt bijgedragen aan het behoud van het gebied.

Voor meer informatie ga naar: www.woestelandacademie.nl

Holland10© Foto’s, dank aan Woesteland.