Stomend wonder der techniek houdt Friesland droog

Foto: Wikimedia Commons

Het lage Nederland dat in deze herfst door veel wind en buien wordt geteisterd heeft te maken met een overvloed aan water. Dat zorgt er plotseling voor dat een bijzondere attractie weer tot leven komt. Het Woudagemaal, staat weer onder druk. Je mag deze ook nog bezoeken. Hoe lang het gemaal actief blijft, is nog niet duidelijk maar in ieder gevel tot en met aanstaande vrijdag.

Stomen en pompen
Het draaiende Woudagemaal in het Friese Lemmer is vanaf vandaag, dinsdag 17 november 2015, toegankelijk voor publiek. Het oudste, nog werkende stoomgemaal van de wereld is maandag 16 november opgestart om overtollig water vanuit Fryslân richting het IJsselmeer te pompen.

Geen asbest
De afgelopen maanden heeft er op het Woudagemaal een asbestsanering plaatsgevonden. Eigenaar van het gemaal Wetterskip Fryslân heeft daarom tijdens de eerste inzet eerst metingen in het gemaal laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat er geen risico’s zijn bij het gemaal in bedrijf. In de luchtmonsters is geen asbest aangetroffen. Het gemaal is daarmee veilig te betreden voor publiek.

Gemaal en bezoekerscentrum
Openingstijden Het draaiende Woudagemaal en het bijbehorende bezoekerscentrum zijn de komende dagen van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Tot 16:00 uur vinden geregeld rondleidingen plaats, deze starten in het bezoekerscentrum. Het Woudagemaal draait in ieder geval tot en met vrijdag. Is het nodig om langer te draaien, dan worden er updates geplaatst op www.woudagemaal.nl.

Beperkte spuimogelijkheden
Het gemaal is opgestart vanwege de hoeveelheid neerslag die wordt verwacht en de beperkte spuimogelijkheden op de Waddenzee. Door een hoge waterstand op de Waddenzee is het de komende week maar zeer beperkt mogelijk om water af te voeren via de spuisluizen bij Dokkumer Nieuwe Zijlen, Zoutkamp en Harlingen. Wetterskip Fryslân zet daarom het Hooglandgemaal bij.