Primeur opening Holland Animation Festival open voor publiek

Illustratie: HAFF

Wil je echt bijzondere getekende films zien? Ga dan naar de opening op woensdag 16 maart 2016 van het Holland Animation Film Festival. Dat deel van dit opvallende festival in de filmscene is open voor het publiek. De rest helaas niet. Mooi detail, de opening vindt plaats in de gloednieuwe bioscoop CineMec aan de buitenkant van Utrecht, vlak naast de A2.

Nina Gantz
Voor het eerst dit jaar is de opening van het HAFF ook toegankelijk voor publiek. Het officiële openingsprogramma van het Holland Animation Film Festival (HAFF), het grootste animatiefilmfestival van Nederland, is bekend. Het HAFF heeft uit meer dan 450 films negen korte films voor de openingsavond geselecteerd, waaronder de verrassende poppenanimatie en BAFTA-winnaar Edmond van de Nederlandse regisseur Nina Gantz en de wereldpremières Before Love van Igor Kovalyov (Rusland) en Ticking Away van Michael Sewnarain (Nederland). De opening van het HAFF 2016 vindt plaats op woensdag 16 maart in de nieuwe bioscoop CineMec Utrecht ‘de Sterrenkijker’ in Leidsche Rijn Centrum.
Gerben Schermer, directeur Holland Animation Film Festival: “Speciaal voor de opening hebben wij een doorsnee uit het festivalaanbod voor ons publiek gemaakt. Wij zijn trots dat een groot aantal makers aanwezig is bij de officiële opening. Het belooft een wervelende avond te worden met wereldpremières, bekroonde makers en prijswinnende films.”

Highlights openingsprogramma

Het openingsprogramma van het HAFF 2016 bestaat uit negen korte films. Een paar highlights uit het programma zijn: Edmond, de veelbesproken afstudeerfilm van de Nederlandse Nina Gantz aan de National Film and Television School en zojuist bekroond met de Special Jury Award van het Sundance Film Festival en een BAFTA, is een verrassende poppenanimatie waarin Edmond terugblikt op zijn leven en zijn grote liefdes.
De film Before Love is een intrigerende, melancholische beschouwing over eenzaamheid en misverstanden.
Ticking Away is een meesterlijke tekenfilm over een horlogemaker die een eigenzinnig horloge ter reparatie aangeboden krijgt.

De overige films in de opening

Andere films in het openingsprogramma zijn Six Portraits of Clara Schumann (Stuart Pound, Verenigd Koninkrijk, 2015), Mirror (Chris Ware, Verenigde Staten, 2015), Chez Moi (My Home) (Phuong Mai Nguyen, Frankrijk, 2015), Little Girl (Steven Subotnick, Verenigde Staten, 2016),Velodrool (Sander Joon, Estland, 2015) en If I Was God (Cordell Barker, Canada, 2015).
Voorafgaand aan de vertoning van de negen korte films wordt de Vakprijs voor Nederlandse animatie uitgereikt en worden de nominaties bekendgemaakt voor de Grand Prix voor Nederlandse animatie.

Waar en kosten?

De opening van het Holland Animation Film Festival vindt plaats op woensdag 16 maart 2016 om 20:30 uur in CineMec Utrecht ‘de Sterrenkijker’ in Leidsche Rijn Centrum. Kaarten voor de opening kosten €12,50 (incl. drankje). Kaarten zijn te koop via CineMec, www.cinemec.nl (bezoekers dienen hiervoor ‘Locatie Utrecht’ te selecteren). De kaartverkoop van het Holland Animation Film Festival start vanaf 3 maart; vanaf die dag zijn kaarten voor de openingsavond ook verkrijgbaar via www.haff.nl.

De 19e editie van het animatiefilmfestival vindt plaats van 16 tot en met 20 maart 2016 en vindt in en rond het Louis Hartlooper Complex in de Utrechtse binnenstad plaats.