Modelbaan attractie voor Spoorwegmuseum

 Foto’s: Spoorwegmuseum

Tot verdriet van veel vaste bezoekers van Het Spoorwegmuseum verdween bij de grote verbouwing in 2005 de modelbaan. Dit hiaat in de presentatie wordt nu gevuld met de opening van een nieuwe modelbaan: Amsterdam Centraal Station in 1889. De nieuwe modelbaan ‘Amsterdam CS 1889’ wordt op vrijdag 11 maart, tijdens de eerste dag van het modelbouw evenement On traXS!,  om 13.00 uur geopend in Het Spoorwegmuseum. 
 
Amsterdamse treinhistorie
Het Spoorwegmuseum koos voor een historische weergave van het Amsterdamse stationsgebied omdat het museum beschikte over een prachtige maquette van het stationsgebouw. De maquette werd in de jaren 80 gebouwd door studenten van de TU Delft ten behoeve van de verbouwing van Amsterdam CS. Gekozen is voor een weergave van de situatie in 1889, het jaar van de opening van het nieuwe station dat op drie aangeplempte eilanden in het IJ werd aangelegd. Het museum deed in de archieven uitgebreid onderzoek naar de situatie van destijds. De hele spoorse omgeving aan de westzijde, de kant van het centrum, van het huidige station is nagebouwd op de maquette. 


Modelbouwevenement On traXS!
De modelbaan van Het Spoorwegmuseum wordt geopend op de eerste dag van modelbouwevenement On traXS! Van 11 tot en met 13 maart zijn de mooiste modelbanen van Europa te zien tussen de levensgrote treinen van Het Spoorwegmuseum. Fabrikanten en leveranciers, waaronder  Märklin, Piko en Roco Fleischmann, tonen hun nieuwste producten.

Praktische informatie
On traXS! 11 t/m 13 maart 2016
Museum open: 10.00 - 17.00 uur.
Entree: €16,00 (inclusief museumbezoek, >4 jaar), Museumkaart gratis.
Online voorverkoop: €2,00 korting (alleen online, niet aan de kassa)
www.ontraxs.nl.