Lange Juni volop cultuur op Texel

Foto: met dank aan VVV Texel.

Je ziet het niet direct in de naam: Lange Juni. Dat is de maand waarin Waddeneiland Texel cultuur een breed programma aanbiedt. Het gaat gelukkig veel verder dan leuke muziek op een mooie locatie. Ze gaan er op dit eiland serieus mee om en daarom is er door een filosoof een echt Texel Rede. Er is zoveel in 2016 dat het moeilijk kiezen is. Gelukkig heb je meer dan een maand om je cultuurshot te halen.

Cultuur en migratie
Artist in residence dit jaar is jazzdrummer, percussionist, multi-instrumentalist en beeldend kunstenaar Han Bennink. Europa’s beste jazztrompettist Eric Vloeimans is van de partij tijdens het Jazz on the Waves-festival en Denker des Vaderlands Marli Huijer spreekt dit jaar de Rede van Texel uit, die in zal gaan op de huidige migratieproblematiek.

Een maand? Nee 6 weken
Texels cultuurmaand Lange Juni beslaat dit jaar een dikke zes weken en laat van zich zien en horen op bijzondere locaties over het hele eiland. De warming-up is tijdens het Pinksterweekend (13-15 mei) met Huiskamer Theater Festival Broadway, waarbij meer dan 30 huiskamers, garages en schuren in en om Den Hoorn een podium bieden aan cabaret, kleinkunst en muziek. Met één kaartje bekijk je verspreid over de avond vier verschillende optredens (circa 30 minuten) van soloartiesten, duo’s of groepen.

Han Bennink is ook schilder
Den Hoorn is ook de locatie van Jazz on the Waves (2 t/m 5 juni), een muzikaal feestje waarop vier dagen lang een scala aan jazz, soul, improvisatie en wereldmuziek klinkt. Al sinds de eerste editie in 2011 staat het festival garant voor eigenzinnige optredens van Nederlandse en buitenlandse topmuzikanten. Artist in residence dit jaar is jazzdrummer, percussionist, multi-instrumentalist en beeldend kunstenaar Han Bennink, die niet alleen muziek maakt met zijn ICP Orchestra, maar ook schilderijen exposeert in ’t Drijverhuus. ‘Europa’s beste jazz-trompettist’ Eric Vloeimans is eveneens van de partij tijdens Texels intieme tegenhanger van North Sea Jazz en speelt met gitaarvirtuoos Eric Vaarzon Morel in het kerkje van Den Hoorn.

Rede van Texel in Zeemanskerkje
Nog meer highlights van de Texelse cultuurmaand: de kunstmanifestatie Klifhanger (28 mei t/m 3 juli), de culinaire Markt van de Smaakbelevenis (12 juni), Texelpop (17 en 18 juni) en het strandhuisjesproject Dichter bij Zee (29 mei t/m 3 juli) waarbij 11 strandhuisjes bij Paal 9 door dichters en studenten van de Gerrit Rietveld Academie worden ingericht en bezongen. Texels eerste Eilanddichter Mare van der Mast neemt bezoekers tijdens Lange Juni mee op reis langs deze strandexpositie. De Rede van Texel wordt op 24 juni gegeven door filosoof Marli Huijer. De Denker des Vaderlands spreekt in het Zeemanskerkje in Oudeschild over migratie en de manier waarop we onze samenleving zodanig kunnen ordenen dat we vreedzaam kunnen samenleven.


Meer informatie over Lange Juni.