Texel als plek voor culinair weekend weg

Foto: VVV Texel

Texel wordt steeds beter om culinair plezier te bieden. Voorheen organiseerde de ondernemers op dit Waddeneiland één keer per jaar een Amusetour. Dit wordt in 2016 verhoogd naar twee. De eerste tour is al op 16 april. Culinair gezien wordt Texel ieder jaar een beetje beter. Je volgende culinair gerichte weekend toch maar naar Texel?

Op zaterdag 16 april 2016 wordt Texels eerste Amusetour van dit jaar gehouden in het stadje Den Burg. Fijnproevers kunnen deze dag een culinaire route uitstippelen langs deelnemende restaurants om daar verwend te worden met verfijnde gerechtjes en bijpassende wijnen. Dankzij de grote populariteit van de Amusetour volgt dit jaar nog een tweede editie, op vrijdagavond 10 juni in Oudeschild.

Duurzaam en lokaal genieten
Texel is de afgelopen jaren enorm gegroeid op culinair gebied. In restaurants en eetcafés wordt op hoog niveau gekookt en de chef-koks van het eiland maken dankbaar gebruik van de mooiste lokale ingrediënten. Verse vis, waddengarnalen, oesters, lamsvlees, zilte groenten, schapenkaas, lokaal geteelde asperges en heerlijke eilandlikeuren worden verwerkt in een scala aan gerechten – van zoet tot zilt.

Wandelen en genieten
Een manier om kennis te maken met de nieuwe eilandkeuken is de Amusetour Texel, waarbij je met een passe-partout je eigen route uitstippelt langs deelnemende restaurants. Zij doen tijdens deze culinaire wandeling hun uiterste best om te laten zien en proeven waar ze in uitblinken en schenken bij de gerechtjes die ze serveren een mooi glas wijn.

Veel lam in Den Burg
In Den Burg leidt de Amusetour op zaterdag 16 april langs Smakelijk & Meer, eetcafé De Steenenplaats, Vincent City Lounge, Banketbakker Timmer, Peek Puur & Eerlijk, Lokaal 16, Het Schoutenhuys en - deelnemer van het eerste uur - De Smulpot. De amuses die geserveerd worden zijn zo veelzijdig als de restaurants zelf.  Met langzaam gegaarde Tesselse lamsbout, gepofte bietensalade met gerookte zalm, tartaar van Texels weiderund, huisgemaakte bitterballen met Texelslam, rund en garnalen en gamba’s met knoflook-pernodschuim komen alle smaken én lokale ingrediënten van Texel aan bod.

Het mooie van de zee in Oudeschild
In Oudeschild vindt de Amusetour plaats op vrijdagavond 10 juni. Daar kan in de schemering gewandeld worden naar ’t Pakhuus, Brasserie TX, eetcafé De Kombuis, Havenzicht, De Oude Vismarkt, De Compagnie en Texel Catering Ruud Boom. Ongetwijfeld zullen de chef-koks in deze havenplaats elkaar naar de loef steken met creaties met vis en schaaldieren, maar er wordt zeker ook gekookt met ingrediënten van ’t land.


Passe-partouts kosten € 49,50 per persoon en zijn verkrijgbaar via de website van amusetour (www.amusetour.nl) en bij de deelnemende restaurants.