Verse wandelroutes bij Nijmegen, Bergen op Zoom en Amsterdam

Foto: Wandelnet / NS

Leuke achtbanen, mooie hotels, dat maakt de Holland10 redactie zeker vrolijk. Maar wat is er fijner om gewoon even de vogels te horen zingen en het bos te ruiken tijdens een wandeling. Er is goed nieuws voor wandelaars. Aan de bekende NS wandeltochten worden vier routes toegevoegd.

Ruim 25 jaar ontwikkelt Stichting Wandelnet in samenwerking met NS de populaire NS-wandelingen, wandelroutes van station naar station. Ook in 2016 verschijnen er vier nieuwe routes. Ditmaal zijn ze uitgezet in de omgeving van Elst (bij Arnhem), Bergen op Zoom, Ravenstein en Halfweg-Zwanenburg (bij Amsterdam). Het zijn twee rondwandelingen en twee routes van station naar station. De populariteit blijkt wel uit de cijfers: alle 46 NS-wandelingen zijn totaal bijna 360.000 gedownload afgelopen jaar via www.eropuit.nl/wandelen en www.wandelnet.nl.

De nieuwe routes van seizoen 2016-2017:

Park Lingezegen: Elst - Arnhem Zuid - Arnhem Centraal, 7,5, 9 of 16 km.
Deze wandeling komt langs drie NS-stations. Je loopt door het gloednieuwe landschapspark Park Lingezegen met dijkjes, sloten, jonge bosaanplant, maar ook eeuwenoude notenbomen. Het tweede deel van de route gaat door de uiterwaarden van de Rijn, het ruige Meinerswijk. Verrassend hoeveel groen er vlak bij de bebouwing is.

Fort de Roovere: Bergen op Zoom, 18 km – met bus 13 of 16 km.
Wandelen door uitgestrekte bossen, landgoederen en langs een oud fort dat deel uitmaakt van de West-Brabantse Waterlinie. Dwars door het historische centrum van Bergen op Zoom loop je terug naar het station. Een mooie mix van natuur en cultuur.

Land van Ravenstein: Ravenstein, 9 of 16 km.
Tussen Nijmegen en Oss slingert de Maas door een weids landschap met her en der een paar verspreid liggende oude dorpjes. Struin door de uiterwaarden, volg stille asfaltweggetjes en maak ’s zomers de oversteek met het voetveer naar het middeleeuwse Batenburg. Besluit de dag op een terras in Ravenstein.

De Bretten: Halfweg-Zwanenburg - Sloterdijk, 10 km.
Struinen door een ruig stukje natuur terwijl flats, spoorlijnen en snelwegen altijd in de buurt zijn. Deze avontuurlijke route is ook geschikt voor (oudere) kinderen: kruip samen onder omgevallen bomen door, klauter via een overstapje over hekken en steek de sloot over met een trekpontje. Succes verzekerd!

De routes en kaartjes van de NS-wandelingen zijn gratis te downloaden via www.eropuit.nl/wandelenen www.wandelnet.nl. Op deze sites vindt u ook de gpx-bestanden voor gebruik op smartphone of gps. De routes Naardermeer, Geniedijk, Bieslandse Bos en Mariënwaerdt-Linge verdwijnen dit voorjaar uit het NS-pakket. Ze blijven wel als OV Stapper te downloaden via www.wandelnet.nl.