Groot Frieslandpad is veel meer dan Friesland

Wandelen bij de Drentse Aa. Foto: Ad Snelderwaard / Wandelnet

Tijdens vakanties en weekendjes weg wordt er volop gewandeld. Als je dat van plan bent, bekijk dan of je het bijzondere Groot-Frieslandpad kunt lopen. Het is een verrassing in verschillende landschappen. De naam kan geografisch kloppen maar bij veel consumenten leeft een ander beeld. Met het Groot-Frieslandpad blijf je niet in Friesland maar kom je ook in Noord-Holland, Drenthe en Groningen. Je gaat van Bergen aan Zee naar het Duitse plaatsje Leer, kijk dat klinkt een stuk aantrekkelijker. Een nieuwe wandelgids brengt de route met zijn attracties goed in beeld.

Het Groot-Frieslandpad (LAW 14) dat Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen doorkruist, is in een wandelgids verschenen. Vorig jaar was het eerste deel van de route (Bergen aan Zee - Sneek) al digitaal beschikbaar. Het gereedkomen van deel 2 was aanleiding om beide delen in een fraaie gids te bundelen. De 362 km lange route loopt door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken, en eindigt in het Duitse plaatsje Leer. Al wandelend keer je terug in de tijd, toen de Zuiderzee nog niet bestond en Friesland samen met de huidige provincie Noord-Holland één geheel vormden.

Na 18 jaar weer nieuw pad
De route begint in Bergen aan Zee en gaat dan dwars door West-Friesland via Medemblik naar Enkhuizen. Daar steekt de wandelaar het IJsselmeer over en struint verder, van Stavoren via Hindeloopen, Workum en IJlst naar Sneek. De route vervolgt haar weg door fraaie esdorpen in de Kop van Drenthe en het verrassende Westerwolde om te eindigen in het Duitse plaatsje Leer.

“Met het Groot-Frieslandpad is Nederland na 18 jaar weer een nieuw en bijzonder Lange-Afstand-Wandelpad rijker. Nergens vind je zoveel rust en ruimte”, aldus Joep Naber, directeur van Wandelnet.

Gezellige Zuiderzeestadjes
Tijdens het wandelen van het Groot-Frieslandpad komen zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen West-Friesland en Friesland voorbij. Zo zijn aan beide zijden van het IJsselmeer gezellige Zuiderzeestadjes te vinden, evenals terpen, dijken, weilanden en boerderijen. Maar de bollenteelt, de velden met geurende kool en niet te vergeten Kasteel Radboud – de enig overgebleven burcht van graaf Floris V – zijn typisch West-Fries.

Enthousiaste vrijwilligers
De gids van het Groot-Frieslandpad is verkrijgbaar in de webwinkel van Wandelnet en de (reis)boekhandel. De route is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de provincies Noord-Holland, Friesland en Gemeente Noordenveld, en dankzij de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers. Initiatiefnemer van de route is vereniging TeVoet.