Naar het oude Egypte in Leiden en codes kraken


28 juni 2022 - Je moet je kinderen wel even helpen maar dan kunnen zij heerlijk puzzelen en speuren in de zomerprogrammering van Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De blockbusters zijn weer van stal gehaald voor de zomer van 2022, van Toetanchamon tot avonturen langs de Nijl.

 

De zomerprogrammering loopt van 3 juli tot en met 4 september 2022. Er zijn maar liefst drie extra tentoonstellingen om samen de wonderlijke wereld van farao’s, goden, piramides en hiërogliefen te ontdekken.

 

Nieuw zijn de tentoonstellingen ‘Avontuur langs de Nijl’ en ‘De papyrus van Qenna’. ‘Op zoek naar Toetanchamon’ was vorig jaar al te zien en is deze zomer wegens succes opnieuw te bewonderen.

 

Kinderen naar college

Er zijn ook vier gratis kindercolleges over het oude Egypte op woensdagmiddag en kinderroutes om te speuren door de vijf Egypte-zalen op de begane grond. Het grootste Egyptische topstuk staat in de grote hal: een échte tempel voor de godin Isis, van 2000 jaar oud (zie de foto bovenaan, de tempel achter de kinderen). Hier is drie keer per dag een wervelende lichtshow te zien, de lichtshow om 15.30 uur is speciaal voor kinderen.

 

Meevaller in de misschien dure zomer: vanaf 1 juli is het museum gratis voor kinderen tot en met 18 jaar.

 

Tickets en informatie www.rmo.nl/zomervakantie2022

 

Avontuur langs de Nijl

Een doe-avontuur voor de hele familie om spelenderwijs van alles te weten te komen over de rivier de Nijl, vroeger en nu. Met de noorderwind in de zeilen vaar je als het ware de rivier af, langs eeuwenoude steden, woeste watervallen en woestijnen, van de Middellandse Zee tot diep in Afrika. Onderweg leer je papyrus maken, Egyptische hiërogliefen schrijven en bouw je een piramide. Wie weet ontdek je de bron van de langste rivier ter wereld? 3 juli – 4 september 2022.

 

Kraak de codes op zoek naar Toetanchamon

Speurneuzen steken hier de handen uit de mouwen op zoek naar het verborgen graf van Toetanchamon, de beroemdste farao ter wereld. Ontcijfer hiërogliefen, kraak de codes, ontmoet de goden van het Egyptische dodenrijk en probeer in het laboratorium te achterhalen hoe Toetanchamon er ooit heeft uitgezien. 3 juli – 4 september

 

De papyrus van Qenna

Egyptische symbolen, goden en magische spreuken. Het 17 meter lange ‘dodenboek’ van de handelaar Qenna staat er vol mee. De langste Egyptische papyrusrol uit de museumcollectie is drieduizend jaar oud, is nèt helemaal gerestaureerd en nu voor het eerst in de volle lengte te zien. t/m 4 september

 

Extra: Summer School Egypte

Op woensdagmiddag 27 juli, 3, 10 en 17 augustus (14-15 uur) zijn er gratis kindercolleges over Egyptische goden en koningen, de Nijl, zelf hiërogliefen schrijven en feest vieren in het oude Egypte. Wie niet naar Leiden kan komen, kan meedoen via de livestream. Vooraf aanmelden is verplicht en kan via rmo.nl/summerschool