Grote kerk Waalwijk bij netwerk Grootste Museum van Nederland

Koepel van Sint Jan de Doper. Foto Arjan Bronkhorst / Grootste Museum van Nederland.

Als we in het buitenland zijn, stappen we toch makkelijk een mooie kerk binnen. Raar, maar in eigen land doen de Nederlanders met vakantie dat niet zo snel. Dat bracht grote kerken van Nederland ertoe om het netwerk ‘Grootste Museum van Nederland’ op te richten. Daar komt nu nog een kerk bij en dat is de Sint Jan de Doper in Waalwijk.

De Sint Jan de Doper in Waalwijk sluit zich aan bij het Grootste Museum van Nederland, een samenwerking tussen Museum Catharijneconvent en zeventien prachtige monumenten van diverse gezindten door heel Nederland. Met het toevoegen van deze nieuwe locatie zet initiatiefnemer Museum Catharijneconvent in het Grootste Museum van Nederland een volgende stap in het ontsluiten en toegankelijk maken van ons nationaal religieus erfgoed.

Groei netwerk
Sinds de opening in 2017 hebben honderdduizenden mensen de aangesloten kerken en synagogen bezocht en kennis gemaakt met de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken van wat niet voor niets het Grootste Museum van Nederland genoemd wordt. ‘Sinds de start zijn er vier nieuwe bijzondere locaties toegevoegd en kunnen we het Grootste Museum van Nederland met recht een succes noemen. Een museum waar heel Nederland trots op mag zijn,’ meldt Catharijneconvent. Nu weer terug naar die kerk die zich heeft aangesloten. Waarom is die bijzonder?

Sint Jan de Doper: kerk van ambacht, traditie en vernieuwing
Met de toevoeging van de Sint Jan de Doper wordt de variëteit in architectuur, kunstwerken en verhalen vergroot. De neo-Byzantijnse Sint Jan trekt met zijn negentien koperen koepels en lange slanke klokkentoren vanuit de wijde omgeving van Waalwijk de aandacht. Ook het indrukwekkende interieur vertelt het verhaal van traditioneel vakmanschap én vernieuwing. De grote koepel met de prachtige glas-in-loodramen staat als een kroon op de kerk.

Vanaf zondag 5 juli worden in de Sint Jan de Doper in Waalwijk de verborgen schatten belicht. En net als bij de andere locaties van het Grootste Museum van Nederland biedt ook hier een audiotour verdieping. Bezoekers horen al dwalend door de kerk bijzondere verhalen of kunnen aan de hand van de tour alle highlights ontdekken.

Kijk voor de deelnemende locaties en hun openingstijden op www.grootstemuseum.nl.

Foto: Arjan Brinkhortst / Grootste Museum van Nederland.