Tapir geboren in Blijdorp

Foto: Rob Doolaard / Diergaarde Blijdorp

Het is niet het mooiste dier in Diergaarde Blijdorp maar wel heel bijzonder. Dat is natuurlijk een persoonlijke smaak, wel of niet een fraai dier. Terug naar het dier waar het om gaat. Vorige week is een tapir geboren in Rotterdam en vanaf vandaag kun je deze bewonderen. Met zijn bijzondere snuit en nu het jonge dier nog mooi gestreept is, een extra reden om weer naar de dierentuin te gaan.

Vandaag verlaat de pasgeboren Maleise tapir zijn kraambox. Samen met moeder Pooh zet hij zijn eerste stapjes in het binnenverblijf in Taman Indah. Hier kan het publiek hem nu dagelijks tussen 10.00 en 15.00 uur in levende lijve bewonderen.

Het tapirtje werd in de nacht van 4 augustus geboren en verbleef tot vandaag met zijn moeder in de kraambox achter de schermen waar iedereen hem via webcams (www.diergaardeblijdorp.nl/tapir/) kan volgen. Zo is te zien dat hij ‘s avonds vrij actief is, terwijl zijn moeder uitrust op haar strobedje. Hij volgt moeder Pooh goed bij haar activiteiten en aapt haar wat na. Terwijl Pooh eet, rommelt hij wat met de takken en blaadjes. Moe van alle indrukken vlijt hij zich regelmatig op het stro voor een dutje.

18 jaar geleden
Het is inmiddels al weer 18 jaar geleden dat er in Blijdorp voor het laatst een tapir werd geboren. Het vorige tapirstel bleek geen gelukkige combinatie, want de zo gewenste nakomelingen bleven uit. Maleise tapirs zijn van nature solitair en niet zo makkelijk in de omgang met elkaar. Maar de huidige tapirs Pooh en Vazan lijken het ideale stelletje; zij voelden zich vanaf hun allereerste kennismaking in mei 2015 direct tot elkaar aangetrokken. Met als resultaat dit prachtige jong.

Witte strepen als camouflage
Het jong is geheel gestreept ter camouflage, na ongeveer twee maanden verschijnt een wit zadel en na ongeveer vijf maanden zijn de strepen verdwenen. De Maleise tapir is een bedreigde diersoort. Door ontbossing van hun leefgebied, het regenwoud van Zuidoost-Azië. Daarom maken de tapirs van Diergaarde Blijdorp deel uit van een internationaal fokprogramma (EEP).

Voor bezoekinformatie ga naar de site van Diergaarde Blijdorp.