Betweter maar dan op de leuke manier

Foto: HKU, Betweter Festival.

“Hmm, een betweterig typje.” Als er zo over je wordt gepraat is dat meestal niet goed. In Utrecht maken ze wat moois rondom betweterigheid. Ze verpakken het tot een heerlijk experimenteel festival. Je mag er van alles testen, bekijken en proberen. Op 30 september 2016 is in de Domstad et Betweter Festival.

Van VR tot cabaretier
Geniet naast wetenschap van dans, muziek en theater. Laat je verrassen door interactieve installaties en virtual reality-ervaringen. Door kunst leer je die wonderlijke mens, zijn beweegredenen, angsten en dromen beter kennen. Ook zijn er topacts van Jan Jaap van der Wal, het Broken Brass Ensemble en Lebbis.

Ard Kok van de HKU-opleiding Musician 3.0 treedt op met de voorstelling 'Of hij dacht ondanks zij dat voelde’, waarbij dans wordt gecombineerd met spoken word, soundscapes, liedjes en dans. Dit alles onder begeleiding van zijn band. Een voorstelling vol dynamiek, drums en didgeridoo’s, van grootse pieken tot ingehouden momenten.

Met de virtual reality-ervaring Para-Parachute van studenten HKU Games en Interactie spring je uit een vliegtuig en land je veilig op beide benen zonder dat je de lucht in hoeft. Juist bijzonder fysiek is de Bellyhorn, een folkinstrument voor de toekomst, ontwikkeld door componist Dianne Verdonk.

Neurobioloog ontmoet filosoof
Ludovico.2 is een installatie die je confronteert met de slechte kanten van de mens. Kun je daarmee omgaan? Is je maag sterk genoeg? Water bij de Thee (zie foto) betrekt je als bezoeker actief bij het kunstwerk: je neemt plaats in een minihuiskamer en bespreekt met een willekeurige gesprekspartner lastige onderwerpen aan de hand van een vraag. Beide deelnemers moeten de vraag goedkeuren voordat ze in gesprek gaan en elke vraag is heftiger dan de vorige.

Behalve kunst is er op Betweter Festival ook wetenschap. Psychologen leggen de menselijke ziel bloot, neurobiologie ontmoet de filosofie en mediawetenschappers slechten de grens tussen het artistieke en het logische. Marinka Copier, directeur van het Expertisecentrum Creatieve Technologie van HKU, schuift aan bij het Science Café, een talkshow waarin wetenschappers en kunstenaars op ongedwongen wijze vertellen over digitale cultuur en de invloed daarvan op ons dagelijkse leven.

Meedoen aan experimenten
Ook niet te missen is HKU-alumnus Remy van Kesteren, die de harp eigenhandig weer hip heeft gemaakt. Samen met stressonderzoeker Christiaan Vinkers laat hij zien (en vooral horen) wat muziek met je doet.

Als bezoeker kun je zelf meedoen aan experimenten. Kun jij massa’s in goede banen leiden door de Utrechtse binnenstad? Hoe gevoelig ben jij voor hallucinaties? Of test hoeveel wilskracht jij hebt. Ontdek het op vrijdag 30 september in TivoliVredenburg! Bekijk hier de praktische informatie over het BetweterFestival.