De (kunst) lichten gaan aan in Amsterdam en Leeuwarden

Butterfly Effect - By Masamichi Shimada - Amsterdam Light Festival 2019 - Photo Copyright Janus van den Eijnden


Vrijdag 29 november 2019 - Sinds gisteravond staan de lichten aan van het Amsterdam Light Festival. Altijd weer gaaf om te zien wat lichtkunstenaars in het centrum van de hoofdstad voor bijzondere ervaring met licht maken. Maar er is in Leeuwarden ook een goed lichtfestival maar dan alleen komend weekend.

Disrupt! is het thema van het lichtfestival in Amsterdam. Een 'disruptie' of plotselinge ontregeling komt vaak ongelegen en heeft te maken met conflicten, chaos en misschien zelfs gevaar. Ontregeling kan ook een positieve aanzet geven tot verandering. Het bevraagt vastgeroeste aannames, roept nieuwe discussies op en maakt onbekende mogelijkheden zichtbaar. De deelnemende kunstenaars hebben het thema Disrupt! op allerlei manieren geïnterpreteerd. Sommige installaties vormen interventies in het straatbeeld, terwijl andere kunstenaars de bestaande architectuur in de stad transformeren en bezoekers er met een andere blik naar laten kijken.

Nieuwe route
Ben je vaker bij dit evenement geweest? Let op, er is een nieuwe route gemaakt. Geheel in lijn met het thema Disrupt! kiest het festival voor het eerst voor een compleet nieuwe route: Oosterdok, Oudeschans, Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht, Entrepotdok.

Wat is er leuker om naar de lichtkunstwerken te kijken en meer van de achtergrond te weten. Daarom een paar voorbeelden. Opwarming van de aarde houdt de kunstenaars flink bezig. Op de gevel van Het Scheepvaartmuseum visualiseert de Deense kunstenaar Martin Ersted de opwarming van de aarde door grafieken over de wereldwijd stijgende temperaturen te vertalen naar bewegende laserlijnen. Die combinatie van harde, wetenschappelijke feiten en puur, intens laserlicht in Ersteds werk The Ice is Melting at the Pøules levert een voorstelling op die confronterend en poëtisch tegelijk is.

De Britse Tom Biddulph en Barbara Ryan laten zien welke desastreuze gevolgen de opwarming van de aarde vervolgens kan hebben. Met een minimalistisch lijnenspel van wit licht transformeren zij een stuk Amsterdamse gracht in hun kunstwerk Surface Tension tot een overstroomde straat, met de contouren van meegesleurde, drijvende auto's, verkeersborden en lantaarnpalen.

De Nederlandse Krijn de Koning speelt in zijn werk Nacht Tekening met de iconische vormen van de beroemde Magere Brug en laat je er met andere ogen naar kijken. De Koning nam de bestaande vormen als uitgangspunt, husselde ze door elkaar en zette ze vervolgens als lichtlijnen weer op de brug.

Het Taiwanese collectief UxU Studio brengt bezoekers in verwarring met een gigantische, blauw verlichte bom die verstild in de lucht hangt bij het Oosterdok. Want zodra je beter kijkt, wordt duidelijk dat dit ultieme symbool van ontregeling en verwoesting is gemaakt van duizenden oplichtende veertjes. Daarmee krijgt de bom gek genoeg iets lieflijks, romantisch en vooral ongevaarlijks.

Nobody door Gabriel Lester Schaduwspel Gabriel Lester plaatst voor zijn installatie Nobody twee robotarmen in een glazen container op de pier bij NEMO Science Museum. De ene robot werpt al lassend extreem fel licht op een marionet die bespeeld wordt door de ander, en zo ontstaat een schaduwspel op de boeg van het museum. Het is een poëtisch commentaar op de moderne technologie die ons omringt: de mens bestuurt of 'bespeelt' de robot, maar wij worden net zo goed door de machine bespeeld. 



Order Disorder by Lambert Kamps - Amsterdam Light Festival 2019 - Photo Copyright Janus van den Eijnden

Programmering

Het thema is niet alleen bepalend voor de tentoonstelling, maar komt ook terug in de programmering door samenwerkingen met ARTIS en Het Scheepvaartmuseum. Zo biedt ARTIS met De Slaapwandeling een eigen programma aan waarin bezoekers het park in het donker kunnen ervaren. Weinig is meer ontwrichtend voor ons mensen dan de afwezigheid van licht, gewend als we zijn om op onze ogen te vertrouwen. Vanaf 6 december 2019 kunnen bezoekers na sluitingstijd door het ARTIS-Park en Micropia dwalen met een speciaal ontwikkelde app en ontdekken hoe flamingo's op één poot slapen, waarom paddenstoelen licht geven en hoe vleermuizen in het donker jagen.

Tijdens het avondprogramma Activisme of de nieuwe status quo?, op 10 december in Het Scheepvaartmuseum, wordt dieper ingegaan op de rol van kunstenaars en culturele instellingen in een klimaatdebat. Hierbij gaan lichtkunstenaars Martin Ersted (The Ice is Melting at the Pøules) en Tom Biddulph (Surface Tension) samen met fotojournalist Kadir Lohuizen en Vera Carasso (Het Scheepvaartmuseum) met elkaar in gesprek. De avond wordt gemodereerd door Andrea van der Pol. Tevens is ook de tentoonstelling Strijd om het IJs en Rijzend Water in Het Scheepvaartmuseum te bezichtigen.

Leeuwarden weekend lichtfestival LUNA 28 nov – 30 nov 2019
Aankomend weekend licht de binnenstad van Leeuwarden op. In onbekende steegjes, verborgen tuinen en op kenmerkende gebouwen beleef je licht en geluid als nooit tevoren. Lichtfestival Leeuwarden Urban Night Adventure - kortweg LUNA - brengt verschillende kunstwerken van internationale en regionale kunstenaars bij elkaar. Wandelen door de stad wordt een magische beleving. Gebouwen en muren komen tot leven. Trotseer het donker en laat je verrassen.