De scheepskapitein van Enkhuizen. Foto: XSAGA Jorrit Lousberg

Na het succes van voorgaande jaren vindt deze winter de derde editie van Zuiderzeelicht plaats. Het spannende volksverhaal ‘De Scheepskapitein van Enkhuizen’ is speciaal voor het Zuiderzeemuseum bewerkt door scenarioschrijver Barbara Jurgens en wordt door niemand minder dan acteur en regisseur Frank Lammers verteld.

Met de Halve Maen - het 17e eeuwse replica schip - als decorstuk komt deze eeuwenoude Zuiderzeelegende via Zuiderzeelicht tot leven via licht, beeld en geluid.

Van statisch naar spannend verhaal
Het Zuiderzeemuseum is erg leuk maar door de verzameling van historische huizen van rond de voormalige Zuiderzee kan het soms wat statisch overkomen bij je als bezoeker. In de zomer weet het museum dat te ondervangen met vrijwilligers in klederdracht die je alles over de Zuiderzee kunnen vertellen en extra workshops. Of je mag met de oud-Hollandse spellen aan de gang. In de winter weet de organisatie weer iets moois op te tuigen. Een spannend verhaal, bij de Halve Maen. Laat we het maar verklappen, de Halve Maen is al een attractie op zichzelf. Het is een kopie van een VOC-schip. De Halve Maen ligt normaliter in de haven van Hoorn.

Wát een verhaal over hartstocht en hebzucht
Wandel deze kerstvakantie door de sfeervolle donkere straatjes in het buitenmuseum en beleef het verhaal tijdens Zuiderzeelicht. Het verhaal ‘De scheepskapitein van Enkhuizen’, gaat over een kapitein die een contract afsluit met de duivel en door de liefde voor een vrouw de strijd aangaat tussen hart en hebzucht. Het is een spannend verhaal over inhaligheid, hartstocht, trouw en verbondenheid én over de strijd tussen goed en kwaad. Zuiderzeelicht is te bezoeken van zaterdag 21 december 2019 tot en met zondag 5 januari 2020 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. De wandeling duurt ongeveer 1 uur. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd tussen 17.00 en 21.00 uur. Reserveren kan via de website, ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart.


Foto: XSAGA Jorrit Lousberg

Verteller Frank Lammers
Frank Lammers is een Nederlandse acteur en regisseur, die van alle markten thuis is en bekendheid geniet in zowel films, televisieseries als reclames. Hij speelde de hoofdrol in de film Michiel de Ruyter en heeft één van de hoofdrollen in de Belgisch-Nederlandse televisieserie Undercover.

Scenarioschrijver Barbara Jurgens
Barbara Jurgens schreef eerder succesvolle tv-series als ‘Keyzer & de Boer Advocaten’ en de film ‘Amazones.’ Haar jeugdfilm ‘Vechtmeisje’ ontving zowel de jury- als publieksprijs voor Beste Nederlandse Familiefilm én werd dit jaar uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm. Haar jeugdboek en debuut ‘De wolventemmer’ werd lovend ontvangen. Recent verscheen haar derde boek ‘De wolventemmer – Opgejaagd’.

Binnenmuseum niet helemaal toegankelijk
De meeste bezoekers gaan alleen naar het buitenmuseum. In de winter is het natuurlijk superhandig dat dit museum ook een binnenmuseum heeft. Gewoon met een dak, muren en de verwarming aan. Let op deze winter. In verband met de vernieuwing van het binnenmuseum is een deel tijdelijk gesloten, ook de Schepenhal. Vrijdag 14 februari 2020 opent het vernieuwde binnenmuseum en is de nieuwe vaste tentoonstelling Zee vol verhalen te bewonderen voor publiek.