Depot van Boijmans is eye catcher en landschap tegelijkertijd

Foto: Ossip van Duivenbode.

Museum Boijmans Van Beuningen, het bekende kunstmuseum van Rotterdam is dicht. Het museum was dringend toe aan renovatie en dat duurt helaas jaren. Gelukkig ontstaat buiten in het park een gebouw dat ieders aandacht pakt. Het spiegelende depot. Maar het wordt ook een landschap belooft de architect. Je kunt het al ervaren, gratis of via een tour.

De spiegels laten Rotterdam terugkaatsen. Je kunt het niet missen nu de spiegelende gevel wordt aangebracht. Door het gebruik van spiegels verandert ook weer de blik op het Museumpark waar het in ligt.

Je kunt gewoon gratis een rondje lopen en verder genieten van Rotterdam. Nu de geheime tip: wil je meer weten over dit gebouw, dan is er elke derde zondag van de maand een wandeling met UrbanGuides door het Museumpark. De gids legt alle bijzondere punten en gebouwen uit.

Depot centraal
In het kort: al wandelend met een gids door het Museumpark wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van het Land van Hoboken en de verscheidenheid aan architectuur en museumtypologieën in het Museumpark. Centraal in de rondleiding staat het depot. Depot Boijmans Van Beuningen is een compleet vernieuwende typologie. Voor het eerst in de wereld wordt er een kunstdepot gebouwd die volledig publiek toegankelijk is. Uiteraard hoor je ook het laatste nieuws over de renovatie van het museum.

De rondleiding start bij de oude ingang van Museum Boijmans Van Beuningen aan het Museumpark. Daar zullen de rondleiders klaarstaan en je opvangen. De duur is ongeveer 1,5 uur en het kost 12,50 per persoon (prijs van 2019).

Let op, adviseert Boijmans: De rondleiding is buiten. Zorg voor passende kleding en schoenen.

Bomen op het dak
Het dak wordt niet zomaar plat. Het is de basis voor een prachtige tuin waar grote bomen op gaan groeien. Daarom belooft de architect niet alleen een spiegelpaleis maar ook een landschap.

Een eerdere foto van het depot in aanbouw. In de spiegeling zie je het museum. Foto: Ossip van Duivenbode.

1664 spiegelpanelen
Nog meer mooie details over het glas en de spiegelede werking. Er worden vijf verschillende glastypen gebruikt, gecodeerd met een kleur. Het groen gecodeerde glas is spiegelglas. Het grijs gecodeerde glas is spiegelglas met daarop een stickerlaag die het minder spiegelend maakt. Dat glas zit aan de kant van het ziekenhuis Erasmus MC. Achter het lila en lichtblauw gecodeerde glas zitten werkruimtes waar daglicht nodig is. Dat glas is transparant. Het spiegelende glas loopt geleidelijk over in het transparante glas. Het roze gecodeerde glas op de begane grond wordt gebruikt voor de deuren. Het roze glas op het dak is ook transparant zodat bezoekers van het uitzicht over de stad kunnen genieten.

Boijmans in Transit
Hoe gaat het nu verder met het museum? Museum Boijmans Van Beuningen sloot op 26 mei 2019 haar poorten voor de grootschalige renovatie en vernieuwing. Het programma loopt door en de beroemde museumcollectie blijft zichtbaar bij zeven musea in de stad, in Rotterdamse schoolklassen en in 2021 in Depot Boijmans Van Beuningen. Ook reist de collectie naar de wereldtop van musea.

Foto’s met dank aan Museum Boijmans Van Beuningen, fotograaf Ossip van Duivenbode.