Het Mauritshuis door je oren

Spinvis meets Meisje met de Parel. Foto: Mauritshuis.

Dit is weer heerlijk nieuws, zo kun je een museum anders ervaren. Het Mauritshuis lanceert op 21 november 2019 een muzieklabel. Het is geen echt label maar wel een cadeautje voor je oren. Met het project: 'Bekijk het Mauritshuis met je oren' komen de verhalen achter de wereldberoemde schilderijen op een nieuwe manier tot leven. Spinvis meets Meisje met de Parel.

Uiteenlopende Nederlandse artiesten zingen met een speciaal geschreven nummer hun verhaal bij een meesterwerk in het museum. Doel van het muzieklabel* is mensen te inspireren met een frisse blik naar de kunst in het Mauritshuis te kijken door een nummer van een singer- songwriter te horen. De nummers van het Mauritshuis muzieklabel zijn te beluisteren via verschillende kanalen o.a. op Mauritshuis.nl, YouTube en Spotify. De singer- songwriters delen het nummer eveneens op hun eigen platforms.

‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’
In het verleden hebben schrijvers, filmmakers en fotografen zich laten inspireren door de meesterwerken in het Mauritshuis. Bijvoorbeeld het boek en de film over het Meisje met de Parel of meer recent de boekverfilming van Donna Tartt’s The Goldfinch. Het Mauritshuis gaat verschillende singer- songwriters benaderen met de vraag of zij zich ook willen laten inspireren door de collectie.

Allerlei muziekstijlen kunnen daarbij de revue passeren, van popmuziek tot metal, van klassiek tot punk, mét of zónder lyrics. Uiteindelijk creëert het museum met vier muzikale odes per jaar een bijzondere playlist, gebaseerd op topstukken uit de verzameling.

Spinvis maakt ‘Parel’
Het spits wordt afgebeten door niemand minder dan Spinvis, de eenmansband van Erik de Jong. Spinvis (1961) stond bij zijn bezoek aan het Mauritshuis in oktober jl. stil bij meer dan 15 schilderijen. Waaronder het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. Over dit schilderij zei Spinvis: “Het ligt voor de hand om hierover een nummer te schrijven. Maar ik deins ook een beetje terug, omdat het zo’n groot en beroemd werk is.” Tóch durfde hij dé keuze te maken. “Eigenlijk is alles een ode aan de dood en de tijd. En wat er tussen in zit is een beetje liefde. That’s it.” In zijn nummer ‘Parel’ speelt Spinvis in op de raadsels en fabels rondom het iconische werk van Johannes Vermeer uit 1665.|

Release wordt evenement
Op donderdagavond 21 november 2019 wordt het nummer ‘Parel’ voor het eerst ten gehore gebracht. Om 21:00 uur zal Spinvis een gratis mini-concert geven in de foyer van het Mauritshuis. Aansluitend zingt Spinvis het nummer ‘Parel’ nog een keer in de Gouden Zaal van het museum, met alleen zijn gitaar en een ensemble van het Nederlands Kamerkoor. Vijf-en twintig gelukkigen maken op deze avond kans om bij dit akoestische optreden aanwezig te zijn. Beelden van dit optreden vormen de basis voor de videoclip. Het nummer ‘Parel’ is vanaf 22 november te beluisteren op www.mauritshuis.nl/spinvis en op Spotify (zowel onder Spinvis als Mauritshuis official).

MEROL en Harrie Jekkers volgen
De volgende twee artiesten van ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’ zijn ook al bekend. Het stokje wordt overgenomen door zangeres MEROL, bekend van hits als ‘Lekker met de meiden’ en ‘Kerst met de fam’. Dé zanger-cabaretier van Haagse bodem Harrie Jekkers is de derde musicus in de rij. Met ’t Klein Orkest schreef hij onder meer ‘Over de muur’ en als soloartiest nummers zoals ‘Ik hou van mij’. Maar in Den Haag is Harrie Jekkers’ grootste hit natuurlijk het officieuze volkslied van deze stad: ‘O,o Den Haag’.

Het Mauritshuis geeft nog een kleine waarschuwing. Die legt de nadruk op om dit initiatief nu te volgen want het houdt ook op te bestaan. “De term ‘muzieklabel’ wordt gebruikt als vehikel om de audiocollectie van het Mauritshuis onder de aandacht te brengen. Alle samenwerkingen met de artiesten zijn eenmalig.”