Kort Limburgs fietspad gaat zeven keer de grens over



13 november 2019 - Bij Holland10 houden we van leuke gekke dingen. Wat dacht je van het vandaag geopende fietspad bij Maastricht dat in slechts 3,2 kilometer 7 keer de grens overgaat met België. Wat het echt serieus interessant maakt is dat je op deze route langs de locatie van een Karolingisch fort komt.

Vandaag is een nieuw fietspad geopend tussen Lanaken en Maastricht. Dit fietspad is 3,2 km lang en ligt tussen Smeermaas en Veldwezelt enerzijds en Malberg en Oud-Caberg anderzijds. De route doorkruist de landsgrens 7 keer. Dit is voor zover bekend uniek voor beide landen.

Het nieuwe fietspad krijgt een rustplek op de plek waar ooit een Karolingisch fort stond. Hiermee is de grensstreek een nieuwe, toeristische attractie rijker. Vandaag is ook een grenspaal terug op het terrein gezet en feestelijk onthuld.

Fietspad en natuurlijke verbinding
In het project Albertknoop werken Lanaken en Maastricht aan een bedrijventerrein dat past in de omgeving. Onderdeel daarvan is een nieuwe natuurverbinding van ongeveer 13 hectare. Hier is nu het fietspad aangelegd. In totaal komt er ongeveer 3,2 km fietspad met een breedte van 3 meter. Het fietspad is door Toerisme Limburg (de Belgische toeristische organisatie van Limburg) opgenomen in het recreatieve fietsroutenetwerk.

Fort met app ontdekken
Het nieuwe fietspad komt langs een archeologische vindplaats van een Karolingisch fort uit de vroege middeleeuwen. Deze kwam aan het licht bij opgravingen voor leemontginning. Dit wordt nu een rustplek voor de fietsers. Via een app kunnen bezoekers digitaal de geschiedenis van het gebied ontdekken. De app is onderdeel van het project Archeo Route. Dit project maakt archeologische vondsten op een eigentijdse manier zichtbaar en vertelt de verhalen die schuilgaan achter de vindplaatsen in Limburg. Het is de eerste keer is dat er een Archeo Route-project in België wordt ontwikkeld. Een primeur dus.

Een groene wal rond de steenfabriek
De teruggeplaatste grenspaal vormt het sluitstuk van de grondwerken rondom de steenfabriek Wienerberger, die in 2015 zijn begonnen. De grenspaal stond een aantal jaren in het depot van de steenfabriek om de aanleg van een grondwal rondom de fabriek mogelijk te maken. De grondwal vormt een visuele en geluidswerende buffer van 6 tot 8 meter hoog tussen Malberg en de steenfabriek. De beplanting op de wal is afgestemd op de natuurdoelen van het Zouwdal en trekt dagvlinders, vleermuizen, hagedissen en zelfs dassen aan.