Pionierspad: het spannende landschap is nooit af

Het Pionierspad leidt je langs UNESCO werelderfgoed Schokland, Middelbuurt. Foto: Ad Snelderwaard / Wandelnet.

Een prachtig wandelpad door een echt Nederlands uniek stuk land is opnieuw in kaart gebracht: het Pionierspad. Het land dat zo overduidelijk door de mens uit het water is getild biedt heel veel wisselende uitzichten. We vroegen daarom projectleider van het Pionierspad Anneke Luijendijk hoe zij het landschap als wandelaar ervaart.

Maar eerst, hoe zit het met dat vernieuwde Pionierspad?

Het 217 km lange Pionierspad biedt een bijzondere combinatie van oud en nieuw: de energieke sfeer van pionieren en de sterke ondernemersgeest van bewoners weerspiegeld in het landschap en erfgoed van de prachtige provincie Flevoland. 171 km van het vernieuwde Lange-Afstand-Wandelpad voert door de Noordoostpolder en Flevopolders, gebieden met een unieke identiteit. Vooral in deze polders is de route vernieuwd en verbeterd.

Ontmoet de pioniersgeest
De pioniersgeest bestaat nog steeds, stelt Anneke Luijendijk, coördinator van het Pionierspad. “Agrariërs beginnen biologische boerderijen, nieuwe natuurgebieden ontstaan zoals het Oostvaardersveld of worden anders ingericht met als bijzonder voorbeeld Rijksmonument het Waterloopbos.” Dit is een historisch openluchtlaboratorium met schaalmodellen van (inter)nationale waterwerken.

Het pad gaat langs voormalige eeuwenoude eilanddorpen zoals Unesco-Werelderfgoed Schokland en nieuwe moderne architectuur in een beperkt stedelijk gebied, onttrokken aan het IJsselmeer. In Oostelijk Flevoland komt de wandelaar door rivierduinterrein Swifterband. Groots - bijna 26 meter - is het landmark van de hurkende man van kunstenaar Anthony Gormley, kijkend over het Markermeer bij Lelystad.

Batavialand biedt een blik op de scheepvaartachtergrond van de provincie. Langs de Oostvaardersplassen gelegen in Nederlands jongste Nationaal Park Nieuw Land stap je op de historische Knardijk, de grens tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Via het Horsterwold, één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland, en de stadsbossen van Almere, eindigt het Pionierspad aan de andere kant van het Gooimeer in Muiden.

Kunst en cultuur
Het Lange-Afstand-Wandelpad laat de wandelaar kennis maken met de unieke combinatie van oud en nieuw, de continue strijd tegen het water en het weidse (boeren)land door mensenhanden uit water gemaakt waar de kiekendief kekkert en de wieken van de hoge windmolens suizen. Geniet tijdens het wandelen van de ruimtelijke landschapskunst en moderne architectuur. Op 7 november werd het pad officieel heropend.

Wat ervaart Anneke Luijendijk bij de route?
Anneke Luijendijk, projectleider van de vernieuwing van het Pionierspad vroegen we hoe zij de route ervaart: “Het Pionierspad, divers en duidelijk anders. Hoe kom ik hierop: het is enerzijds oud land (Steenwijk, de Wieden, Giethoorn, Vollenhove, Schokland en het Muiderslot), anderzijds nieuw land, met Land Art, nieuwe uitgestrekte (natuur) gebieden, zoals Oostvaardersplassen, Horsterwold, bollenvelden, en nieuwe “groene” steden zoals Lelystad, Zeewolde en Almere. Niet te vergeten weids water bijhet Ketelmeer, het Markermeer en de randmeren.
Oude cultuur zoals Rivierduingebied met de Swifterbantcultuur, nieuwe cultuur met de geschiedenis van de inpoldering. Flevoland is man-made land, beschermd door kilometers dijk. Het land is nooit af, er is nergens meer ruimte voor nieuwe ideeën!”


Onderdeel van het Waterloopbos. Foto: Luuk Gijselhart / Wandelnet.

Met dank aan de vrijwilligers
Tientallen enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor de ontwikkeling en het in stand houden van het Pionierspad. De aanpassing van de route was mogelijk dankzij de goede samenwerking met terreineigenaren als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Flevolandschap en een financiële bijdrage van de Provincie Flevoland.

Pionierspad: Steenwijk - Muiden 217 km, LAW 1-2, wit-rood gemarkeerd in twee richtingen, verdeeld in elf etappes. De route-etappes met duidelijke kaarten enroutebeschrijving zijn digitaal beschikbaar.