Wandel door de Bosatlas – de boswandeling

Met het doe-boekje kom je nog meer in de wereld van de atlas.

Dinsdag 12 november 2019 - Vond je het vroeger ook zo mooi om de atlas open te slaan en die kaarten te bekijken? Wetend dat onder die platte wereld de echte wereld zat? Nu kun je in Dordrecht in een tentoonstelling door de wereld van de Bosatlas lopen. Dat maakt het leuk voor ouder en kind. Een doek-boekje voor de kinderen maakt het interessanter om echt met de kaarten aan de slag te gaan.

Vanaf zaterdag 16 november 2019 is de tentoonstelling ‘Stap in de wereld van De Bosatlas’ te zien in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Generaties Nederlandse kinderen zijn opgegroeid met de Bosatlas. De naamsbekendheid van de Bosatlas is enorm en reikt tot ver buiten de muren van de school. Maar wie was Pieter Roelf Bos en wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld? Hoe werden kaarten gemaakt en welk verhaal vertellen zij? En hoe kan het dat dit lesboek zich al bijna 150 jaar weet te handhaven?

Van  papier naar digitaal
De Bosatlas heeft sinds 1877 vele ontwikkelingen doorgemaakt: van pure topografie, via thematische kaarten naar de volledig gedigitaliseerde versie. De tentoonstelling toont hoe de ontwikkeling van de Bosatlas en het aardrijkskundeonderwijs hand in hand gaan. Wandel door de tentoonstelling en zie hoe vanaf het eerste begin in leerboeken wordt verwezen naar de atlas. Naast atlassen en lesmethoden, toont de tentoonstelling ook wandkaarten en wandplaten van Bos en werk van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door De Bosatlas.

Boswandeling?
Speciaal voor deze tentoonstelling is een bijzondere 'Boswandeling' ontwikkeld. Deze rondleiding voert u langs de mooiste objecten uit de tentoonstelling. Een speurtochtposter en een doe-boekje voor kinderen in de basisschoolleeftijd maken ‘Stap in de wereld van De Bosatlas' ook geschikt als familie-uitje.

De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met GRID Groningen en Noordhoff. Deze tentoonstelling was tot 27 oktober 2019 onder de titel 'De Bosatlas, de kunst van het weglaten' in GRID Groningen te zien.

Tentoonstelling ‘Stap in de wereld van de Bosatlas’
Te zien vanaf 16 november 2019 tot eind 2020 (het museum heeft geen specifieke einddatum genoemd).
Waar: Nationaal Onderwijsmuseum
Burgemeester de Raadtsingel 97
3311 JG Dordrecht