Kijk je reikhalzend uit naar het voorjaar? Tulp Festival Amsterdam

Foto's in dit artikel, met dank aan Tulp Festival Amsterdam - Lewis Marshall.

5 december 2019 – De winter is net koud begonnen maar je wilt die periode het liefste overslaan? Zet dan 31 maart tot en met 30 april in je agenda voor het Tulp Festival Amsterdam. Hoewel het voorjaar ook vaak koud is, zijn de tulpen hartverwarmend mooi. Nog nooit werd het festival zo breed aangepakt. Toch weer een dagje Amsterdam doen, in dat vroege voorjaar?


Tulp Festival Amsterdam zet de hoofdstad gedurende de hele maand april 2020 in bloei. Voor het zesde achtereenvolgende jaar geven honderdduizenden (geen tikfout!) tulpen kleur aan het vroege voorjaar in de stad. Bewoners, bezoekers en bedrijven kunnen genieten van de vrolijke voorjaarsbloem op tientallen locaties in alle stadsdelen.

Overal kleur
Fleurige rijen kuipen en schalen met tulpen verlevendigen straten, pleinen, winkelcentra, bruggen en stations. Diverse parken en tuinen van musea en hotels verrassen met fraaie tulpenperken. Tulp Festival verbindt de stad en nodigt uit tot een ontdekkingstocht, die elk jaar weer nieuwe verkenningen oplevert.

Volgen
Een informatieve gids met routekaarten geeft alle details over deelnemers, locaties en tulpensoorten. Volg het nieuws en actuele gegevens over de bloeiperiodes gedurende het festival via de website www.tulpfestival.com, Facebook: tulpfestivalamsterdam en Instagram: @tulpfestival.

Nieuwe locaties en een nieuwe tulp
Tulp Festival 2020 waaiert opnieuw verder uit over Amsterdam. Naast een groot aantal vertrouwde locaties met ‘tulpenlinten’ in Noord, Centrum, Oost, West, Nieuw-West, Zuid, Amsterdamse Bos en Zuidoost, zien we in de maand april ook tulpen op nieuwe locaties, waaronder bij het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein, Artisplein, Haven IJburg, Metrostation Noord, Purmerplein en Plein 40-45.
In het oog springende locaties zijn daarnaast het Amsterdamse Bos en de Hermitage met een presentatie van honderd soorten tulpen, geschonken door het Amsterdam Tulip Museum. Treinreizigers worden op de NS-stations Centraal, Sloterdijk, Amstel, RAI en Zuid verwelkomd met tulpen.

Mooie plaatjes schieten
Bijzonder fotogeniek zijn bruggen met tulpen, zoals de beroemde Magere Brug in Centrum, in West in De Clercqstraat en de Jan Evertsenstraat, in Oost de brug over de Ringvaart op de Wibautstraat en in Zuid de brug over het Zuider Amstelkanaal op de Amstelveenseweg.
Wonder van de bloei
Afhankelijk van het weer komen in de loop van april de tulpen in de volle grond tot bloei. Markante locaties zijn de tuinen van het Rijksmuseum en het Waldorf Astoria hotel, het Vondelpark met 30.000 tulpen rond het monument, de Apollolaan met 25.000 tulpen én de prachtige witte Peace-tulp voor het Hilton hotel, het Artisplein met een bonte verzameling tulpen, het Oosterpark en het Nelson Mandelapark in Zuidoost, waar de rode Bijlmertulp is geplant. Een nieuwe tulp die in april 2020 voor het eerst te zien zal zijn, betreft de AFAS-tulp. Deze zal feestelijk worden gedoopt op de Arena Boulevard.

Initiatief tuinontwerper Saskia Albrecht
Tulp Festival Amsterdam vindt sinds 2015 jaarlijks gedurende de maand april plaats. Het is een particulier initiatief van tuinontwerper Saskia Albrecht, in samenwerking met de gemeente Amsterdam en deelnemende stadsdelen, (Biz)ondernemers- en winkeliersorganisaties, bedrijven, hotels en musea. Het motto: ‘voor iedere Amsterdammer een tulp’. Vóór iedere Amsterdammer een tulp betekent ook ván iedere Amsterdammer een tulp. Scholieren, bedrijven, organisaties en stadsdelen leveren een bijdrage door in het najaar zelf bollen te planten, of te doneren, en bewoners worden aangemoedigd ook mee te doen om het Amsterdamse straatbeeld op te fleuren. Zo worden jaarlijks onder andere tienduizenden tulpenbollen geplant rond het Vondelmonument en in verschillende andere parken in de hoofdstad. Voor meer informatie over bijdragen, zie www.tulpfestival.com/doneren.