De donjon van kasteel Hernen is terug

Impressie van de hoektoren of donjon van kasteel Hernen.

26 juni 2020 - De donjon is de woontoren van een kasteel. Dat is nu net het hart van al die muren en gebouwen. De verdwenen donjon van kasteel Hernen komt terug. Maar dan in een vorm die meer bij deze tijd past.

Vanaf nu is het verhaal van de verdwenen hoektoren voor de bezoeker te beleven in de vorm van een audio-, film- en lichtshow. Tijdens deze meeslepende belevenis maak je kennis met de 18de-eeuwse bewoners van het kasteel en het drama dat zij hebben doorstaan. Ooit was het kasteel slechts die grote woontoren. Vermoedelijk is Kasteel Hernen in 1350 gebouwd maar daarna is er veel veranderd.

Geheimzinnige zolder 
De nieuwe publiekspresentatie is onderdeel van een rondleiding in het kasteel met een pratende lantaarn. Die neemt je mee naar een zolder die tot nu toe gesloten bleef en waar je nu de nieuwe show kunt zien én horen. Voor een bezoek aan het kasteel met een rondleiding door de pratende lantaarn moet op de website van kasteel Hernen (glk.nl/hernen) een tijdslot worden gereserveerd.  

Terugkeer van de hoektoren 
Over de herbouw van de verdwenen hoektoren (ook wel donjon genoemd) werd al lang gesproken. Voor- en tegenstanders van de herbouw hebben zich tijdens een symposium in 2015 gebogen over het dilemma. Het was toentertijd een trending topic op Twitter. Het merendeel van de reacties was positief over de herbouw. De toren komt dan ook terug. Echter niet in fysieke bakstenen, maar in virtuele vorm. We kunnen al een impressie geven van die woontoren, zie de afbeelding bovenaan.

Jubileumjaar 
Kasteel Hernen is in 1940 geschonken aan Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen die in datzelfde jaar is opgericht. Kasteel Hernen was daarmee het eerste bezit van de stichting die daarna voor vele kastelen en monumenten in Gelderland een vangnetfunctie vervulde en nog steeds vervult.  De nieuwe publiekspresentatie over de verdwenen hoektoren is een van de jubileumactiviteiten in het jaar dat de organisatie 80 kaarsjes mag uitblazen.