Bewonder de sabeltandtijger


Hij bestaat niet meer maar fascineert nog dagelijks heel veel mensen: de sabeltandtijger. Het is een woest roofdier dat in de prehistorie over de aardbol liep. Amsterdam Expo toont Giants of the Ice Age. Daarbinnen bieden ze de komende maand een programma vol met inhoudelijk sterke lezingen. Kun je alles te weten komen over de sabeltandtijger. Of de mammoet. Of de voorloper van ons, de mens. Ga mee op jacht!

Amsterdam EXPO organiseert in samenwerking met de Vrije Academie een tweetal lezingen bij de tentoonstelling Giants of the Ice Age. De wereldwijd bekende mammoetexpert Dick Mol is te gast op zaterdag 10 januari en zaterdag 31 januari 2015 om 11:00 uur. Hij neemt bezoekers mee op mammoetjacht, op de Noordzee en in het verre Siberië. Het publiek bezoekt na de verdiepende lezing van de meesterverteller de grootste tentoonstelling over de ijstijd ooit gemaakt.

Tickets à €29,50 voor de lezingen in combinatie met een bezoek aan de tentoonstelling zijn verkrijgbaar via de Vrije Academie. De lezingen vinden plaats in Amsterdam EXPO, Gustav Mahlerlaan 24.

De sabeltandtijger Zaterdag 10 januari, 11:00 uur
Mammoeten en sabeltandtijgers uit de Noordzee - een fascinerende reis 30.000 jaar terug in de tijd
De wolharige mammoet en de sabeltandtijger zijn dé iconen van de ijstijd. Dat ze in het koude Siberië voorkwamen is bekend, maar wist u dat ze 30.000 jaar geleden in de Nederlandse wildernis rondliepen? Nog steeds worden met grote regelmaat overblijfselen van ijstijddieren gevonden. Vooral in de Noordzee, die in de ijstijd grotendeels droog lag. Je kon van Rotterdam naar Londen lopen zonder natte voeten te krijgen!

Enkele jaren geleden werd een onderkaak van een sabeltandtijger opgevist van de Noordzeebodem. Een groot onderzoek leverde spectaculaire gegevens op over het voorkomen van dit uitgestorven dier. Dick Mol, die onderzoek deed naar deze bijzondere vondst, duikt met u de geschiedenisboeken in, terug naar Nederland in de prehistorie.

Op jacht Zaterdag 31 januari, 11:00 uur
Op expeditie met een moderne mammoetjager
Met enige regelmaat worden mammoetkadavers opgegraven uit de eeuwig bevroren bodem van Siberië. Is dat nieuws? Zeker, want er valt nog genoeg te ontdekken over de mammoet – hét icoon van de ijstijd - en zijn leefomgeving. Het opgraven van een mammoet heeft nogal wat voeten in de aarde. De modernste high tech apparatuur en zelfs helikopters worden ingezet. Maar liefst vier expedities waren er nodig om de Yukagir mammoet te bergen, enkele jaar geleden. Dick Mol neemt u mee op expeditie naar het koude Siberië.


Dick Mol (1955) kreeg de bijnaam ‘Sir Mammoth’ en is de leidende mammoet-expert van dit moment. Mol houdt zich bezig met het verzamelen, bestuderen van en publiceren over vondsten in de Noordzee van zoogdieren uit de IJstijd in het Pleistoceen. Hij heeft deelgenomen aan wetenschappelijke expedities over de hele wereld, waarvan hij vele expedities zelfs geïnitieerd heeft.


Bezoekers maken deze winter een fascinerende reis door prehistorische tijden in Amsterdam EXPO. Ze staan oog in oog met de imposante mammoet en de gevaarlijke sabeltandtijger en ontdekken de wereld van de ijstijdmensen. Vele fossielen van tienduizenden jaren oud en een compleet origineel mammoetskelet zijn onderdeel van de expositie. Hoe Nederland er in de ijstijd uitzag, ontdekt het publiek in de galerie die Naturalis Leiden speciaal voor Amsterdam EXPO ontwikkelde. Giants of the Ice Age is een belevenis voor jong en oud. Nog te zien tot en met 1 maart 2015.