De mijnen gaan openMet twee speciale voorstellingen gaat vandaag op het Heerlense schouwburgplein het Jaar van de Mijnen van start, het themajaar voor iedereen die een band heeft met de mijnstreek. De openingsdag kondigt het begin aan van een jaar vol activiteiten. In de hele regio besteden bewoners en organisaties, in grote en kleine initiatieven, aandacht aan het verleden én de toekomst van de voormalige mijnstreek. Ook in Amsterdam, Aken en Genk staan 'de mijnen' komend jaar op de agenda.


Trots op regioHet Jaar van de Mijnen (M2015) gaat over nu: over de huidige identiteit en trots van de streek. Daarbij kijkt M2015 terug op haar geschiedenis. Het laat zien hoe groot de invloed van het mijnverleden voor deze regio is geweest, en hoe belangrijk dat verleden is voor toekomstige ontwikkelingen. Dat gebeurt met bijzondere aandacht voor de jongere generatie van de mijnstreek en met activiteiten voor en door oud-mijnwerkers.

ProgrammaUit het programma blijkt hoezeer de mijnstreek dit project draagt. De verbondenheid van bewoners met het verhaal van de regio is groot. Tatoeageliefhebbers dragen D'r Joep of de heilige Barbara op hun lijf, de Heerlense Winkbülle stoppen in 2015 hun pungel vol sjpas. Het wijkprogramma verzamelt recepten uit alle windstreken, met de mijnwerkers en hun vrouwen in de regio neergestreken. 
Amsterdam organiseert een filmfestival, M2015 is partner in de speelfilm Glück Auf en de mijnstreek onderwerp van zeker drie tv-documentaires. Roda JC doet mee, net als DSM, dat een internationale conferentie organiseert. Andere internationale activiteiten zijn de uitwisseling van oud-mijnwerkers en Fire Mountain, waarbij muziekverenigingen op verschillende plekken in de regio op hetzelfde moment een speciale compositie spelen. Ook Philharmonie Zuid-Nederland speelt een muziekstuk dat speciaal voor het Jaar van de Mijnen wordt gecomponeerd. Het Deense kunstenaarscollectief Superflex start een meerjarenproject rond de voormalige koloniën. Er zijn symposia en lezingen, er is aandacht van landelijke media, er is teveel om op te noemen.