Topnamen kunst naar ’s-Hertogenbosch: Hockney, Picasso, Tinguely


Denk je aan een weekendje ’s-Hertogenbosch en je houdt ook van kunst? Pas je planning dan even aan op deze super tentoonstelling van 21 februari tot en met 17 mei 2015. Toppers uit de kunst komen naar de Brabantse stad. Dan beleef je ook een ware primeur. Het is voor het eerst dat schilderijen van David Hockney in ons land zijn.

Op naar ’s-Hertogenbosch
Onder de naam Hockney, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth presenteert Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch komend voorjaar ruim zestig werken uit de omvangrijke kunstcollectie Würth. Schilderijen en beeldhouwwerken van kunstenaars als Pablo Picasso, Christo, Max Ernst, Marc Chagall, Jean Tinguely, Edvard Munch, Roy Lichtenstein en Andy Warhol bieden een overzicht van de verschillende stromingen binnen de moderne en hedendaagse kunst.

Grote doeken Hockney
Een van de tentoonstellingszalen is geheel gewijd aan wandvullende landschapsstukken van David Hockney, die eerder furore maakten in Londen en Keulen. De schilderijen van Hockney en nagenoeg alle andere kunstwerken uit de collectie Würth zijn voor de eerste keer in Nederland te zien.

Binnen de tentoonstelling is er ruim aandacht voor de Britse kunstenaar David Hockney (Bradford, 1937). Onder meer de serie Three Trees near Thixendale zal te zien zijn. De schilderwerken van drie bomen langs een weg in vier seizoenen bestaan uit meerdere doeken. Zo weet Hockney vier monumentale landschappen te creëren, die straks alle wanden zullen beslaan in een aparte zaal. Zo kan de beschouwer straks middenin het landschap staan en van heel dichtbij kennismaken met Hockneys intense ervaring met de oneindige variatie van de natuur.

Verbinding met Vincent van Gogh
De werken van Hockney worden gepresenteerd in het kader van het themajaar Van Gogh 125 jaar inspiratie. Vincent van Gogh is Hockneys grote inspiratiebron. Niet alleen de fascinatie voor de natuur hebben de twee schilders gemeen, ook in de schilderstijl zijn veel parallellen te vinden. Dit is te zien in deze recente werken, waarbij Hockney met veel kleur en een losse penseelstreek vorm geeft aan het landschap van North Yorkshire.

Reis door naar kunstlocatie Würth
In Kunstlocatie Würth, gevestigd in het hoofdkantoor van Würth Nederland in ’s-Hertogenbosch, is vanaf 9 maart 2015 werk te zien van de Duitse kunstenaars Raimund Girke en Günther Uecker. Hiermee sluit de expositie aan op de tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum, waar ook werk van Girke uit de verzameling Würth hangt. Kunstlocatie Würth en Het Noordbrabants Museum trekken daarnaast op educatief gebied samen op.

Afbeelding boven: David Hockney, “Three Trees near Thixendale, Spring”, 2008, Olieverf op doek (8 stuks), 182 x 488 x 3,5 cm, © David Hockney. Photo Credit: Richard Schmidt, Sammlung Würth.