Gaan wij ook bikepacken?


Het is hot op de Fiets en Wandelbeurs. De organisatie laat met trots horen dat de trend uit Amerika, het bikepacken, ook op de beurs is te zien. Stappen de actieve fietsers in Nederland ook over op dit fenomeen?

Traditioneel zijn veel noviteiten afkomstig uit de fietsbranche tijdens de Fiets- en Wandelbeurs. In het fietsgedeelte van de beurs staan tientallen bolides te blinken die voorzien zijn van de nieuwste technische snufjes.

Bagage aan het frame
'Bikepacking', een hype die is overgewaaid uit de VS, doet haar intrede op de beursvloer. Bij deze vorm van fietsreizen gaat het doorgaans om avontuurlijke fietsers die de onverharde paden en trails opzoeken. Om het gezwabber van bagagetassen tegen te gaan, bevestigen ze die niet aan dragers, maar binden deze vast aan het frame, stuur of zadelpen.

Avaghon pakt op de beurs uit met de X29 (zie foto bovenin), volgens het merk een 'droomfiets' voor bikepackers. De 29 inch-wielen van de X29 zorgen ervoor dat je makkelijk over obstakels rolt en de voorvering vangt de ergste klappen op. Ook heeft het frame oogjes voor de bevestiging van een achterdrager. Door de montage van een Rohloffnaaf in combinatie met Gates-riemaandrijving, is de X29 onderhoudsarm. Zonder drager en bagage is de X29 daarnaast prima inzetbaar als snelle mountainbike.

Elektrisch schakelen
Veel noviteiten op e-fietsgebied komen dit keer van Dutch ID. Deze Hollandse fietsfabrikant presenteert onder andere de nieuwe Shimano Steps-middenmotor in combinatie met Di2 elektrisch schakelen. De voordelen van elektrisch schakelen zijn duidelijk: je hoeft alleen maar op een knopje te drukken en klaar is kees. Ook is het duurzamer dan mechanische systemen. Wanneer de bestuurder stopt, schakelt het Di2-systeem automatisch terug naar een lagere versnelling. Dit voorkomt een hoop slijtage door te zwaar weg rijden.

Snel met Go Swiss motor
Santos is een merk dat een reputatie heeft opgebouwd met high-end trekkingfietsen. Dit jaar gaat Santos 'elektrisch', al doet het dat op geheel eigen wijze. Varianten van Santos-modellen krijgen een Go Swiss-motor in het achterwiel en Pinion-versnellingsbak. Met de Go Swiss kun je desgewenst sneller dan ooit de wereld rondrazen. Afhankelijk van het gekozen type, is de topsnelheid 25, 35 of 45 km/u.

Vette fietsen
De fatbikes met de extreem dikke banden zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de sneeuwvelden van Alaska of de Sahara-woestijn. Maar ze duiken tegenwoordig steeds vaker op in het straatbeeld en nu ook op de Fiets en Wandelbeurs. In de stand van Cosmic Sports zijn modellen te bekijken van Surly en Salsa. Ook de fietstassen en harnassen voor roltassen van Revelate Designs trekken de aandacht.

Outdoor droog en op temperatuur
De outdoorbranche toont elke beurseditie weer de nieuwste materialen, die je koel, warm of droog houden. Het Zwitserse Mammut komt met een nieuwe serie schoenen die is voorzien van het waterdichte en ademende Gore-Tex Surround. Deze schoenen hebben een speciale laminaatvoering van Gore-Tex in de schacht die de voet volledig omsluit, zowel aan de onder- als bovenkant. Volgens de fabrikant houden de Surround-schoenen je voeten niet alleen helemaal droog, maar ook koel.

De Fiets en Wandelbeurs vindt plaats op zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 2015 in Amsterdam RAI.

Holland10©