Grensstreek zit vol smaak


Lekker eten, wat kunnen we daar heerlijk van genieten. Voor veel Nederlanders hoort dat zeker bij een dagje weg of een weekend een stad of regio verkennen. Dat begrijpen ze goed in het zuiden en oosten van het land. Combineer twee smaken: Duitsland en Nederland. Bezoek Smaak op de Kaart en je zal genieten van twee landen.

In het smaakvolle Zuidoost-Nederland en de Duitse Niederrhein hoef je je op culinair gebied niet te vervelen. De grensregio biedt diverse smaakbelevingen voor genieters en actievelingen. De leukste tips zijn te vinden op www.smaakopdekaart.nI, met hieronder een selectie van culinaire evenementen die binnenkort plaatsvinden.

Valentijn om op te eten
Een bijzondere ervaring voor verliefden biedt de kookworkshop ‘Valentijn’ van eet!verleden in Nijmegen op zaterdag 7 februari. Tijdens deze kookworkshop duik je in de culinaire geschiedenis van de liefde en het genot. Je gaat aan de slag met recepten van de oudheid tot en met de 19e eeuw en ingrediënten die een lustopwekkend karakter worden toebedeeld.
Laat je je liever verwennen, dan kun je heerlijk genieten bij de trots van Midden-Limburg: Da Vinci in Maasbracht. In dit met twee Michelinsterren bekroonde restaurant is de menukaart net even anders. Ga op culinaire wereldreis met tongstrelende wijn-spijscombinaties.

Whisky
De smaak van exclusieve sigaren en toonaangevende single malt whisky’s beleven? Dat kan tijdens een Hajenius sigaren- & whiskyproeverij op 8 februari 2015 bij Buitengoed de Panoven in Zevenaar.

Naar de hertog
Neem je liever een biertje? Bezoek dan op 21 maart, 24 april of 29 mei de ‘Bier en Plezier avonden’ bij Hertog Jan Proeverij in Arcen. Geniet van een heerlijk viergangenmenu, waarbij alle producten gemarineerd zijn in of bereid zijn met bier. Uiteraard worden bij alle gerechten bijpassende bieren geserveerd.

Streekproducten ontdekken
Een bezoekje aan de boerderij Straetmans in het Duitse Kerken is een must voor de kaasliefhebber. Ja, ook de Oosterburen zijn daar goed in. Hier wordt kaas gemaakt in alle soorten en maten. In de kaasmakerij kun je zien wat er allemaal bij het maken van kaas komt kijken. De eigenaren geven je graag een rondleiding over de boerderij. In de boerenwinkel vind je maar liefst 18 soorten zelfgemaakte kaas, maar ook eigen jam, worst, brood en taart.

Duitsland land van honing
Dol op honing? Dan is het Bienenland in Willich-Anrath een waar paradijs. Aan de rand van een beschermd natuurgebied vind je handgemaakte honingproducten, uiteenlopend van kaarsen van 100% pure bijenwas en waxinelichtjes tot honingcosmetica en ‘mede’, de honingwijn van de Germanen. En honing in alle variaties: zonnebloemhoning, bloemenhoning, paardenbloemhoning of toch liever raapzaadhoning? Imker Johann vertelt je graag meer over de ins & outs van deze stroperige lekkernij.

Deze en nog veel andere leuke evenementen en workshops zijn te vinden op
www.smaakopdekaart.nl

Holland10© Foto met dank aan Smaak op de Kaart