Wordt de route Stelling van Amsterdam nu spannend?


De Stelling van Amsterdam staat op de vermaarde lijst van Unesco Werelderfgoed. Voor de toerist en recreant is het een bijna garantie dat de locatie van belang is. Jammer genoeg zegt het niets over de spanningsboog van een locatie. Tijdens de Fiets en Wandelbeurs werd vandaag de app met de kinderroute langs de Stelling onthuld. Hopelijk maakt dat stukje techniek de route eindelijk echt spannend.

2x route
Op de Fiets- en Wandelbeurs zijn vandaag twee nieuwe routes gelanceerd; een kinderwandelroute (8 km) met startpunt Fort aan de Drecht in Uithoorn en een fietsroute (24 km) met startpunt Fort Bezuiden Spaarndam.
 Op de kaart bovenaan zie je de locaties van de forten; de stippen.

Wauw, 46 forten
De Stelling van Amsterdam werd grotendeels aangelegd tussen 1874 en 1914 en omvat maar liefst 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen. Sinds 1996 prijkt de linie op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. De nieuwe app laat kinderen en fietsers kennismaken met dit bijzondere stelsel van bouwwerken en het mooie Hollandse landschap eromheen. Door de filmpjes en beelden gaat de historie en het landschap van de Stelling van Amsterdam meer en meer leven.
Naast deze twee routes zullen er in 2015 nog 8 digitale routes beschikbaar komen.

Wandelroute voor kinderen
De kinder-wandelroute neemt kinderen mee naar de tijd dat de forten tijdens de mobilisatie van de Eerste Wereldoorlog permanent bemand waren. Hoe leefden de soldaten? Het was er koud en klam, het eten vaak hetzelfde, de regels streng en de soldaten verveelden zich enorm. Aan de hand van tekst, filmpjes en foto's in de app krijgen kinderen een beeld van de Stelling en waarom dit plan ooit is bedacht. Spelenderwijs kruipen ze even in de huid van 'de soldaat', beantwoorden vragen en voeren opdrachten uit. De route start en eindigt bij Fort aan de Drecht (Pannenkoekenfort).


Route app
De routes zijn beschikbaar in de gratis AbelLife app die te installeren is via de Appstores van Apple en Google. In de AbelLife app is de kinder-wandelroute te vinden onder Uithoorn-Stelling van Amsterdam en de fietsroute onder Spaarndam–Stelling van Amsterdam. De twee routes van de Stelling van Amsterdam zijn gratis te downloaden. De AbelLife app werkt 100% offline; dus geen problemen met bereik, geen bijkomende telefoonkosten en zuinig met de batterij.
De navigatie is GPS gestuurd, heel gebruiksvriendelijk en werkt ook met geluidssignalen.

Holland10© Overzichtskaart met dank aan Wikipedia/Stelling van Amsterdam.