Zeventigjarige Thomas de Stoomlocomotief viert feest in Spoorwegmuseum


Kinderen kennen de avontuurlijke stoomlocomotief bijna allemaal. Thomas. De locomotief is al veel ouder dan de meesten weten. Van 11 tot en met 17 mei viert het Spoorwegmuseum in Utrecht zijn zeventigste verjaardag. Raad eens, de echte Thomas komt over vanuit Engeland.

Dit jaar wordt Thomas de Stoomlocomotief 70 jaar. Het Spoorwegmuseum viert daarom van 11 tot en met 17 mei 2015 een hele week lang een verjaardagsfeestje met Thomas als middelpunt. De echte Thomas komt over uit Engeland, kinderen kunnen spelen op het grote speelkleed en naar de Thomas musical. Op maandag 11 mei mag iedereen die ‘Thomas’ heet gratis naar binnen om als VIP het feestje mee te vieren.

Speciale verjaardagsactie voor iedereen die Thomas heet
Natuurlijk gaat Het Spoorwegmuseum de verjaardag van Thomas vieren, daarom is er een speciale Thomas actie. Op maandag 11 mei krijgt iedereen die ‘Thomas’ heet gratis toegang. Voor hen staat om 13.00 uur een speciale verjaardagstaart klaar en mag als VIP met Thomas de Stoomlocomotief op de foto. Meld je aan via b.t.have@spoorwegmuseum.nl en ontvang het Thomas VIP ticket en een cadeautje!

Van zelf bouwen tot musical
Omdat Thomas dit jaar zijn 70ste verjaardag viert heeft Het Spoorwegmuseum het Thomas Weekend van vier naar zeven dagen uitgebreid. Een hele week lang is Thomas de Stoomlocomotief te gast in het museum. Kinderen kunnen Thomas en zijn vriendjes Henry en Emily ontmoeten en worden geschminkt als een van deze helden. Natuurlijk is de Dikke Controleur ook weer aanwezig. Kinderen kunnen eindeloos spelen en bouwen met Thomas speelgoed op een groot speelkleed. De nieuwste Thomas-film wordt vertoond en er is een Thomas-musical te zien. In de winkel zijn leuke Thomas aanbiedingen te koop. Op het buitenterrein rijden stoomtreintjes.

70 jaar geleden het eerste verhaal
Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de Engelse predikant Wilbert Vere Awdry het eerste verhaaltje over Thomas de Stoomlocomotief publiceerde. Awdry was een Brits predikant, treingek en auteur van jeugdliteratuur. Zijn grootste bekendheid kreeg hij als schepper van Thomas the Tank Engine, in het Nederlands vertaald als Thomas de Stoomlocomotief. Hij bedacht Thomas om zijn zoon Christopher te vermaken die de mazelen had, in 1945 werd het eerste boekje ‘The three railway engines’ gepubliceerd. Het zijn verhalen over levende en sprekende locomotieven en wagons op het fictieve eiland Sodor. In 1984 kwam er een tv-serie met Thomas en zijn vrienden in de hoofdrol, het pratende treintje werd hierdoor in toenemende mate populair.

Kaartverkoop
Vooraf kun je een Thomas ticket kopen via www.thomasweekend.nl. Een kaartje kost €16,00 (plus €1,00 reserveringskosten) voor iedereen van 4 jaar en ouder. De Museumkaart-houder heeft gratis toegang. De parkeerruimte bij Het Spoorwegmuseum is beperkt, kom daarom met het openbaar vervoer, adviseert het museum. Er rijdt ieder uur een trein vanaf Utrecht CS naar Het Spoorwegmuseum (Utrecht Maliebaan). Vanaf P+R Westraven rijden gratis pendelbussen naar het museum.

Holland10© Foto: dank aan het Spoorwegmuseum