Beste Wandelroute van 2016 loopt over de stuwwallen


Eindelijk gerechtigheid. Het gebied dat ik door mijn jeugd goed ken, is nu tot winnaar uitgeroepen van de beste Wandelroute van het Jaar 2016. Beter gezegd, de gids 'Geopaden op de stuwwal', overtuigde de jury die tijdens de Fiets en Wandelbeurs de titel weggaf. De auteurs van deze wandelgids voeren je in twaalf landschappelijk fraaie wandelingen door het gebied tussen Kleve, Mook, Groesbeek, Beek-Ubbergen en Nijmegen.

En het klopt, het is een prachtig afwisselend gebied waar je iedere keer weer nieuwsgierig bent wat er om de volgende hoek ligt.

De jury reikte de Wandeltrofee, die aan de uitverkiezing is verbonden, afgelopen zaterdag uit aan de auteurs Henk Blaauw, Lex Kempers, Jo Louppen en Jan Noordik op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. In totaal waren vier wandelgidsen en twee wandelnetwerken genomineerd voor de prestigieuze onderscheiding.


Met kop en schouders bovenuit
Volgens het juryrapport stak de winnaar met kop en schouders boven alle andere wandelpublicaties uit. “Een fraai uitgegeven gids over een boeiend thema. De auteurs, (ex-)wetenschappers verbonden aan de Radboud Universiteit, weten hun kennis van de geologie van het landschap op voortreffelijke wijze over te brengen. De informatie is helder en beknopt en leidt nergens af van waar het in essentie om gaat: de wandeling.”


Geen markering is geen probleem”
Joost Vermeulen, jury-voorzitter: “Aan de hand van de uitgave leer je als wandelaar dit oeroude landschap, gevormd in de voorlaatste ijstijd ruim 160.000 jaar geleden, als het ware lezen. Dat de routes in het veld niet zijn gemarkeerd, leidt nergens tot problemen. Met deze gids in de hand zijn alle wandelingen prima te volgen. En ten slotte: er is in combinatie met de gids ook een prima website waarop de tracks te downloaden zijn.”


'Geopaden op de stuwwal' is de opvolger van 'De mooiste boswandelingen van Nederland' van auteur Jan Ensing.


Volledige naam van de gids:

Geopaden op de stuwwal
Auteurs: Henk Blaauw, Lex Kempers, Jo Louppen en Jan Noordik
Uitgeverij Matrijs

Prijs: € 12,95