Fraaie kastelen in je fietsroute


Foto: Wikimedia Commons, kasteel Meeuwen-Gruitrode.

Website met fietsroutes Fietsnetwerk.nl en Stichting Nederlandse Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) werken vanaf vandaag samen. De samenwerking is onder andere beklonken om de kastelen, buitenplaatsen en landgoederen die aangesloten zijn bij de stichting meer ruimte te bieden langs de verschillende fietsroutes in de buurt.

“Grote toegevoegde waarde voor onze fietsroutes”
Fietsnetwerk.nl wil de recreatieve fietser persoonlijke en ‘dynamische’ fietsroutes bieden. Zij doen dit door een aanvulling te bouwen op het al bestaande fietsknooppuntensysteem. Die aanvulling bestaat uit een netwerk van driecijferige nummers die aansluiten op het al bestaande knooppuntensysteem. De driecijferige nummers zijn weer gekoppeld aan bijvoorbeeld bezienswaardigheden, musea en horecagelegenheden. De website van Fietsnetwerk.nl biedt uitgestippelde fietsroutes waar de recreatieve fietser verschillende knooppunten uit het nieuwe fietsnetwerk aan toe kan voegen. Het ‘nieuwe’ netwerk van Fietsnetwerk.nl beschikt over bijna 1000 verschillende ‘afstapmomenten’.

“De samenwerking met sKBL biedt onze recreatieve fietsers weer meer belevenissen langs de fietsroutes en juist daarom ben ik erg blij met deze samenwerking.” Aldus Wouter Terpstra, eigenaar van Fietsnetwerk.nl over de samenwerking.

Kastelen goed bewaren
Stichting Nederlandse Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen zoals de volledige naam van sKBL luidt, is in februari 2014 opgericht en is ontstaan uit een voortzetting van Stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012. sKBL streeft er naar eigen zeggen naar om veel mensen blijvend te interesseren en enthousiasmeren voor kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. Zij leveren onder andere een bijdrage aan de instandhouding van de gebouwen en wordt in de uitvoering van de werkzaamheden bijgestaan door een landelijk netwerk van vrijwilligers. De stichting bestaat momenteel uit ongeveer 500 verschillende kastelen, buitenplaatsen en landgoederen verspreid over heel Nederland.

Over de samenwerking zegt directeur en kunsthistoricus René Dessing het volgende: “Ons doel is om de prachtige erfgoederen zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen en de samenwerking met Fietsnetwerk.nl is daarom een serieuze stap in de goede richting.” Meer informatie is tevens te vinden op www.fietsnetwerk.nl & www.SKBL.nl