Genieten van ruimte in Noordelijke Elfstedenroute


Foto: Dokkum. (foto: eigendom Merk Fryslân)

De hele Elfstedentocht net iets te lang maar je wil wel graag de Friese ruimte en natuur ervaren? Er is een goed alternatief, het noordelijke deel van de tocht der tochten. Fiets langs historische kerkjes, Friese boerderijen en geniet van landelijke rust. Ondertussen fiets je dan ook langs een historisch parcours waar hopelijk in de komende jaren ook weer de schaatsers overheen gaan.

Van Wad naar Leeuwarden
Begin in de Friese hoofdstad. Na Leeuwarden fiets je naar Bolsward, de start- en finishplaats van de jaarlijks Fiets Elfstedentocht. Iedere Pinkstermaandag beginnen hier zo’n 15.000  fietsers aan de 235 kilometer lange tocht. Daarna volgt Harlingen; de historische vissersstad aan het Wad. Vervolgens fiets je door naar Franeker, een voormalige universiteitsstadje. Hier kun je het oudste, nog werkende planetarium van Nederland bezoeken.

Tegeltjesbrug bewonderen
Via dijkdorpjes en het wad ga je richting Dokkum, de noordelijkste stad van Nederland. Daarna vervolg je je weg langs historische dorpjes. Vlak voor Leeuwarden fiets je langs het Elfstedenmonument ‘de Tegeltjesbrug’. Deze brug vormt een ereboog voor schaatsers van de Elfstedentocht. Vind jij het tegeltje van W.A. van Buren? De schuilnaam van prins Willem Alexander, deelnemer van 1986.

Foto: Tegeltjesbrug. (Foto eigendom: Merk Fryslân)

De schaatsers finishen vervolgens op de Bonkefeart bij Leeuwarden. Fiets nog even door naar de historische binnenstad van Leeuwarden en kom op adem op een van de terrassen aan de grachten. Dat wordt ook het decor van Leeuwarden 2018 Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Weekendje Friesland en fietsen
Routetip: doe er enkele dagen over, onderweg zijn er volop overnachtingsmogelijkheden. De Elfstedenroutekaart is onder andere bij de VVV Leeuwarden te verkrijgbaar. Of kijk op www.friesland.nl/noordelijke-elfstedenroute voor de digitale versie van de route.