Eroica zet Limburg om in fiets en cultuurprovincie

Foto: Eroica

Veel deelnemers zijn er niet, slechts enkele honderden. De pret is hoog want deze retro fietstocht gaat door Limburg, België en Duitsland. Liefhebbers van fietsen, mooie routes komen aan hun trekken. Speciale artiesten en veel muziek worden erbij gehaald om het fietsen om te bouwen tot een route die op zichzelf al leuk is maar ook een feestje wordt. Valkenburg is het episch centrum voor drie dagen mix van fietsen, muziek en veel lokale lekkernijen. Het festival is voor iedereen gratis.

In navolging op Eroica edities in Italië, Spanje, Californië en Groot-Brittannië  start  vrijdag 1 juli 2016 de eerste editie van het drie dagen durende gratis te bezoeken Eroica Limburg festival. Eroica is een evenement op het gebied van wielerhistorie en nostalgie.

Retro op wielen
Vanuit Valkenburg worden op retrofietsen en in retrokleding drie unieke routes, over verharde en onverharde, wegen verreden. Routes die voeren door Limburg over de grenzen heen door de Belgische Voerstreek en Duitsland. Het is niet alleen wielrennen wat de klok slaat. Ook cultuur, muziek, eten en drinken komen tijdens het gratis te bezoeken Eroica Limburg festival in het Dersaborg park uitgebreid aan bod. Mocht je niet willen fietsen, dan kun je daar gewoon naartoe.

Ook muziek- en foodtruckfestival
Onder meer komiek en muzikant Urbanus treedt op maar ook bandjes Wir sind Spitze, Liptease, 44 shakedown, Lost Cabin en fanfares. Heerlijke streekgerechten, lokale lekkernijen, een fietsbeurs en een heus foodtruck festival verwelkomen de bezoekers. Regionale zender L1 maakt op zaterdag 2 juli op het festival terrein live opnames van Tour de L1mbourg, de speciale live Tour de France talkshow van de zender. Ook voor de kinderen valt er veel te beleven op de nostalgische kermis die speciaal wordt opgebouwd. Kortom een festival voor het hele gezin.

Donderdag voorafgaande aan het festival neemt Martin Eurlings afscheid als burgemeester van Valkenburg. Zijn afscheidsreceptie zal plaatsvinden in de Spiegeltent op het festivalterrein.

Sprint Zabel over de heuvels?
Naast de reeds 500 ingeschreven deelnemers kan de organisatie van Eroica dit jaar ook rekenen op de aanwezigheid van grote namen uit het wielerverleden. Niet alleen voormalig Tour de France winnaar Jan Janssen rijdt mee. Ook de voormalige Duitse topsprinter Erik Zabel, voormalig wereldkampioen Johan Museeuw en wereldkampioen veldrijden Adrie van der Poel geven fietsen over de heuvels. Erik Zabel bouwde zelfs een oude gazelle fiets op om deel te kunnen nemen aan Eroica.

Uiteraard nemen deze wielerhelden hun historische fietsen en shirts mee waarin ze gereden hebben tijdens wereldkampioenschappen, olympische spelen en in de grote rondes. Voor elke wielerliefhebber iets om van te smullen. Alle activiteiten op de start en finishlocatie zijn gratis te bezoeken.

Rijden langs de Brandbier brouwerij
De routes van Eroica zijn anders dan de reguliere toertochten. De deelnemers passeren plaatsen en locaties waar fietsers normaal gesproken niet kunnen komen. Zo opent de Brandbier brouwerij in Wijlre voor de eerste maal in haar 676 jarige geschiedenis de deuren voor een passage over het brouwerijterrein. Daarnaast heeft Brandbier speciaal voor Eroica Limburg een bierflesje in Eroica stijl ontwikkeld. Een echt collector items.

De bekende grotten van Valkenburg zijn ook onderdeel van de route. Deze bieden 60 meter onder de grond een schitterend en spannend parcours voor de renners. Maar ook de vele bekende en minder bekende historische gebouwen in de grensregio maken deel uit van Eroica, zoals hoeve Cortenbach, kasteel Terworm en kasteel Altembrouck.

Tenslotte mogen ook de mooie vergezichten van het Limburgse land bij Epen, het Drielandenpunt en het ‘Toscaanse’ heuvelland bij Eys en Wittem uiteraard niet ontbreken. 

Voor meer informatie en inschrijven kijk dan op de website van Eroica in Limburg.