Gratis attractie in straatbeeld Amsterdam Banksy Heart Boy


Foto: Met dank aan Moco.

Werken van kunstenaar Banksy trekt veel liefhebber. Hij weet altijd op het eerste gezicht makkelijk toegankelijke beelden te combineren met grotere maatschappelijke thema’s. Je kunt nu in Amsterdam zomaar gratis een exemplaar van zijn werk zien. Het ligt bij het Museumplein. Daar kom je zeker langs als je een weekend Amsterdam doet. Loop even naar het Moco en je ziet het werk Heart Boy.

Het dit voorjaar geopende museum Moco (Modern/Contemporary) stelt de vrijstaande muurschildering 'Heart Boy' van kunstenaar Banksy sinds gister kosteloos tentoon aan alle voorbijgangers van het Museumplein in Amsterdam, Nog nooit eerder werd er een street piece van de activistische kunstenaar geplaatst in Amsterdam.

2 meter hoog en 2000 kilogram zwaar
De ruim 2 meter hoge en 2000 kilogram wegende 'Heart Boy', werd oorspronkelijk in 2009 geplaatst in de buurt van Kings Cross Station op de zijkant van een gebouw gelegen op 27-30 Goswell Road in Islington in Londen. Het imposante werk toont een levensgrote jongen met verfkwast in de hand naast een roze graffiti hart op een witte bakstenen muur.

Kunstwerk bleef intact
In 2009 werd er begonnen aan de sloop van het gebouw waarop het werk zich oorspronkelijk bevond. Bij de sloop van het gebouw werd de muurschildering in zijn geheel verwijderd waardoor het kunstwerk intact bleef. Het stuk was tot nu toe in het bezit van de eigenaar van het pand gebleven.

Materialen
Om deze muurschildering te kunnen creëren, zochten Banksy en het in Brooklyn gevestigde collectief Faile, zeven jaar geleden de straten van Islington af op zoek naar het perfect gebouw om het werk tot stand te brengen. Toen eenmaal de perfecte locatie gevonden was, gebruikte Banksy zwart aerosol, stencils en roze acryl om het werk te realiseren.

Een variatie op 'Heart Boy' werd door Banksy dermate belangrijk geacht, dat hij het een prominente plek gaf in zijn eigen boek Wall and Piece (Groot-Brittannië, Century, 2006).

Het 'Heart Boy' stencil kan inmiddels op verschillende plekken in Londen worden teruggevonden, waaronder Tottenham Court Road, de rotonde op Old Street en op Rivington Street in Shoreditch. Vanaf vandaag ook in ons eigen Amsterdam.

Speculatie over statement
De betekenis van 'Heart Boy' is vooralsnog onduidelijk. Er wordt gespeculeerd dat Banksy een statement wil maken over geslachtsstereotypering; binnen de Westerse cultuur is roze de kleur voor meisjes en blauw voor jongens.

Link: Moco

Holland10©