Ga je mee burlen?

Foto: Wikimedia Commons Marcello Romeo

Als redactie hebben we het een avond mogen ervaren. Het burlen van de mannetjesherten tijdens de bronst. Een indrukwekkend gehoor en als je mazzel hebt ook een mooi gezicht. Je moet vaak even goed zoeken naar de dieren omdat het vaak in de schemering plaatsvindt. Stil blijven, opopvallend gedragen maar dan maak je ook een natuurfenomeen mee. Staatsbosbeheer biedt dit jaar 50 excursies aan op diverse natuurterreinen. Wees er snel bij want na ongeveer 800 inschrijvingen is er geen plek meer.

De bronsttijd van de edelherten komt er aan. Edelhertmannetjes laten dan hun spectaculaire lokroep - het ‘burlen’- horen en strijden vaak letterlijk om de vrouwtjes. Ook dit jaar organiseert Staatsbosbeheer speciale bronstexcursies op verschillende locaties op de Veluwe en in de Oostvaardersplassen.

Van Oostvaardersplassen tot Hoog Buurlo
Het burlen van de edelherten is het best vroeg in de ochtend te beleven of in avond als het schemert. Boswachters kennen de plekjes waar de edelherten zich ophouden. De verschillende excursies hebben elk hun eigen invulling en starten op verschillende tijden. Zo kan de deelnemer ervoor kiezen te gaan kijken bij een wildkijkscherm in het Spelderholt bij Hoenderloo. Of met de ecorkar de Oostvaardersplassen in te trekken met een diner na afloop. Of een nachttocht maken door de bossen van Vierhouten. Of om 6 uur ’s ochtends te vertrekken bij Hoog Buurlo met na afloop een ontbijt.

Er zijn dit jaar bijna 50 bronstexcursies vanaf zes verschillende locaties. Er is plek voor ruim 800 deelnemers. Dat zijn er evenveel als vorig jaar. Toen waren alle excursies al snel compleet volgeboekt.

De excursies zijn vanaf 18 september tot en met 22 oktober 2016 en zijn alleen online te boeken via www.staatsbosbeheer.nl/bronst.