Snel met de bus van Amsterdam naar Zandvoort

Foto: Wikimedia Commons

Je bent in de bruisende hoofdstad Amsterdam. Na een paar dagen wil je de volle stad wel even vermijden. Een dag naar het strand, dat is lekker. Zandvoort ligt om de hoek en met de buslijn 80 ben je er zo. Dat geldt natuurlijk ook omgekeerd. Vanaf de camping of vakantiebungalow bij Zandvoort sta je snel in het levendige Amsterdam.

De trein of de bus?
Amsterdam en Zandvoort aan Zee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen heeft de hoofdstad een directe treinverbinding met Zandvoort aan Zee, er rijdt ook een comfortabele bus direct naar het strand. Om band tussen Amsterdam en Zandvoort te benadrukken draagt buslijn 80 vanaf 4 augustus 2016 de naam Amsterdam Beach Line.


Of je pakt de trein.
Een jaar lang rijden twaalf opvallend bestickerde bussen rond. Op maandag tot en met zaterdag overdag vier keer per uur, en op zondag en in de avonden elk half uur vanaf het Amsterdamse busstation Elandsgracht naar het Zandvoortse strand en weer terug. Hiervoor worden uiteraard de stops aangehouden die normaliter ook door lijn 80 aangehouden worden. Zo kunnen ook bewoners en bezoekers vanuit onder andere Haarlem eenvoudig het strand bezoeken.

Onderdeel regio reisticket
Om het bezoekers van Amsterdam makkelijk te maken meer van de metropoolregio Amsterdam te zien, is het Amsterdam and region travel ticket ontwikkeld. Deze OV kaart geeft toegang tot alle bus-, metro- en tramlijnen binnen het metropoolgebied, en dus ook tot de Amsterdam Beach Line. De OV-chipkaart kan gebruikt worden en er kan ook een kaartje bij de buschauffeur gekocht worden.

De Amsterdam Beach Line is op initiatief van VVV Zandvoort en in samenwerking met vervoerder Connexxion, Amsterdam Marketing, Haarlem Marketing, gemeente Zandvoort en ondernemersverenigingen in Zandvoort ontwikkeld. De eerste bus wordt op donderdag 4 augustus 2016 onder het toeziend oog van vertegenwoordigers van de betrokken partijen officieel onthuld. De onthulde bus wordt direct vanaf vrijdag 5 augustus ingezet. Vanaf 8 augustus worden de andere elf Beach Line bussen ingezet.