Theaterfestival Boulevard 2016 ontmoet Jheronimus Bosch

Foto:  Festival Boulevard, Sylvie Ann Par. Foto beneden: Festival Boulevard, Kathleen Michiels.

Het zal je niet ontgaan zijn. Dit is het herdenkings- en feestjaar rondom Jheronimus Bosch. De beroemde schilder uit deze charmante stad is wereldbeeroemd. Zijn grootste kunstwerken hangen helaas in andere landen maar daar weten theatermakers een antwoord op. Vandaag begint het jaarlijkse Theaterfestival Boulevard en dit jaar natuurlijk veel theater waar Bosch en zijn werk een rol in speelt. Maak je klaar voor verrassende installaties, theater en dans.

Op 4 augustus 2016 begint Theaterfestival Boulevard, het zomerfestival in en om ’s-Hertogenbosch. Elf dagen lang is ’s-Hertogenbosch het toneel van theater, dans, muziektheater, straattheater, muziek en kunstvormen die niet in een hokje passen.  De intensieve samenwerking tussen Theaterfestival Boulevard en de manifestatie Jheronimus Bosch 500 heeft dit Boschjaar 2016 geresulteerd in 11 verschillende projecten, geïnspireerd op thema’s en werk van de middeleeuwse schilder of aan diens wereld zijn gelieerd. De producties die tijdens Boulevard worden getoond, maken allen onderdeel uit van de manifestatie Jheronimus Bosch 500.

Bosch blijft inspireren
Al vijf eeuwen lang laten kunstenaars in uiteenlopende kunstdisciplines zich inspireren door de tomeloze verbeelding van de beroemde Bossche schilder. Tijdens Boulevard is daarvan een tiental verschillende voorbeelden te zien. Het geldt bijvoorbeeld voor het werk van theatermaker en beeldend kunstenaar Dries Verhoeven. In de derde episode van zijn video-installatie Guilty Landscapes ontwikkelde hij hellelandschappen van de 21e eeuw. Verhoeven: “Anders dan in de middeleeuwen ten tijde van Bosch worden we op straat nauwelijks meer geconfronteerd met dood en verschrikking, maar we hoeven maar vijf minuten naar het nieuws te kijken, en we zien situaties die surreëel en huiveringwekkender zijn dan we ons ooit konden voorstellen. Al Jazeera en CNN zijn de nieuwe Jeroen Bosch. Nog voordat we er erg in hebben, worden wij meegesleurd in een kolk van schaamte, schuld en ongemak.”

Desolate plek wordt idyllische tuin
Viktorien van Hulst, directeur van Theaterfestival Boulevard, is trots op de samenwerking met Jheronimus Bosch 500: ‘Samen presenteren we inventief en zinnelijk werk van zuidelijke makers en van internationale podiumkunstenaars in wiens eigenzinnige signatuur we Bosch menen te herkennen’ aldus Victorien. Zo tovert Laika een desolate plek om tot een idyllische tuin, waarin de toeschouwer verleid wordt tot paradijselijke geneugten. Een tuin van overvloed die de bezoeker meesleurt in een ‘apocalyptische picknick. Piknik Horrifik overrompelt door overdaad – hét kenmerk van Bosch’ oeuvre.


5x wereldpremières
De voorstellingen die in samenwerking tussen Theaterfestival Boulevard en Jheronimus Bosch 500 worden gepresenteerd  bevatten allen nieuw werk. Er vinden maar liefst 5 wereldpremières en 6 Nederlandse premières plaats tijdens dit festival. Na Boulevard trekken deze voorstellingen verder het land en Europa in. Zo opent het festival op 4 augustus met de wereldpremière Hieronymus Bosch: The Garden of Earthly Delights van de wereldberoemde Canadese danseres en choreografe Marie Chouinard. Zij heeft zich laten inspireren door Bosch’ meesterwerk ‘De Tuin der Lusten’. Evenals de triptiek kent de choreografie drie delen. Met tien dansers toont zij ‘De tuin der lusten’, ‘De hel’ en ‘Het paradijs’.