Middeleeuwen in Brabant beleven


Het ziet er soms wat raar uit, een hele groep verklede mannen en vrouwen. Ze trekken de kleren aan die horen bij die periode uit het verleden. Toch leveren die verkleedpartijen wel een mooi beeld op, je waant je even terug in een ver onbekend verleden. En niet via een computerscherm of uit een film maar in alle dimensies om je heen. In Best (Brabant) kun je aanstaande zondag 11 september even terug naar de Middeleeuwen.

Land van Bosch
Op zondag 11 september dompelt het Land van Bosch aan de Hagelaarweg in Best zich onder in de middeleeuwse sferen. Van 11.00 tot 17.00 uur zijn er deze dag verschillende middeleeuwse groepen te vinden. Daarnaast worden er ook allerlei thema-activiteiten georganiseerd. Een dag waarop het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Middeleeuwse dag
Bij het Land van Bosch beleef je Het Groene Woud van de Middeleeuwen. Te midden van het terrein staat een Vlaamse schuur, het hart van een cirkelvormige tuin met middeleeuwse gewassen en vlechtheggen. Tijdens de Middeleeuwse dag zijn er rondom de Vlaamse schuur allerlei activiteiten te beleven. Kinderen mogen met pijl en boog schieten, er is een foto-expositie van Bas van Laarhoven en er wordt een schilderworkshop aangeboden. Hier leer je in stijl van Jeroen Bosch een schilderij te maken en krijg je uitleg over de beroemde schilderijen van deze schilder.

Wat nog meer?
Daarnaast zijn er ook oude ambachten te bewonderen, zoals een imker die uitleg geeft over zijn beroep. Ook kunnen bezoekers een middeleeuws wagenspel aanschouwen en kunnen zij terecht bij de mobiele informatiestand van Het Groene Woud. Hier ontvangen zij alle informatie over wat er te doen en te beleven is in het gebied.



Land van Bosch
Het Land van Bosch ligt in de prachtige natuur van Nationaal Landschap Het Groene Woud. De tuin is gebaseerd op het schilderij de Zeven Hoofdzonden van Jeroen Bosch. En dat is niet voor niets. Het Land van Bosch, dat vroeger bekend stond onder de naam het goed Ten Rodeken, was vroeger in bezit van Aleid van de Meervenne, de vrouw Jeroen Bosch. In het Land van Bosch is de middeleeuwse tijd van de beroemde schilder weer tot leven gebracht.

Open Monumentendag
Op 11 september is het ook Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is ‘Iconen en symbolen’. Met dit thema én de landelijke opening in ’s-Hertogenbosch, sluit Open Monumentendag aan bij het Jeroen Boschjaar. Een bezoek aan het Land van Bosch, maakt de middeleeuwse beleving helemaal compleet.