Molens de duurzame reuzen van Nederland

Foto: Molenprijs 2016, Vereniging De Hollandsche Molen

Molens horen helemaal bij het DNA van Nederland. Als redactie zijn we al diverse keren te gast geweest bij molens, van Friesland tot en met Gelderland. De vriendelijke reuzen die malen, zagen of andere klussen verrichten groeten je met de draaiende wieken. Het blijft altijd weer een belevenis om het verhaal van de molen te horen en hoe die bij het dorp of de stad past. Ondersteun die goede reuzen. Ga er op bezoek en stem ondertussen op jouw favoriet van Molenprijs 2016.

Korenmolen De Zwaluw, papierfabriek De Middelste Molen, molen De Goede Hoop en molen De Korenbloem zijn genomineerd voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2016. Het publiek kan van 3 september tot 3 oktober stemmen op het favoriete project.

De molen met de meeste publieksstemmen ontvangt een bedrag van 50.000 euro om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Op 7 oktober wordt de winnende molen bekendgemaakt.

Wat doe je met de centen?
De molens winnen een fors geldbedrag. Veel molens kampen met achterstallig onderhoud. Wat gaat de winnaar doen met die pot met geld. De molens antwoorden op die vraag:

* Korenmolen De Zwaluw in Hasselt (Overijssel) strijdt voor restauratie van de wieken, zodat de molen weer optimaal kan draaien en malen.
 * Papierfabriek De Middelste Molen in Loenen (Gelderland) strijdt voor een nieuw bezoekerscentrum, waar nog meer mensen het productieproces van ambachtelijk papier kunnen zien.
 * Molen De Goede Hoop in Mijnsheerenland (Zuid-Holland) strijdt voor nieuwe wieken en een betere toegankelijkheid van de molen voor publiek.
 * Molen De Korenbloem in Ulvenhout (Noord-Brabant) strijdt voor het terugbrengen van de molen in zijn oude glorie, zodat het authentieke maalproces weer zichtbaar wordt.

Stemmen
Via www.molenprijs.nl kan iedereen (vanaf 18 jaar) tot 3 oktober, 12.00 uur 's middags stemmen. De molen met de meeste stemmen wint. De drie overige projecten krijgen het aantal verzamelde stemmen per project in euro's uitgekeerd. Onder de stemmers wordt een geheel verzorgd molenweekend verloot.