Ontdek bijzondere boeren in Waddengebied Groningen


Op zaterdag 14 juli 2018 start de eerste in een reeks van acht Open Boerderijdagen in de regio Waddenland (Groningen). Twintig agrariërs en aan het boerenleven verwante ondernemers doen mee aan de Opendagen, die plaatsvinden van juli tot en met november 2018. Het zijn niet zomaar boeren, zij hebben vaak een bijzonder verhaal. Dat is nog eens anders dan koeien en kippen kijken maar precisie landbouw en architectuur. Bereid je voor op verrassende bedrijven en boeren.

De aftrap is in de vorm van een fietsroute onder begeleiding van een gids langs boerenbedrijven en door landerijen. Iedereen die meer wil weten van het boerenleven is welkom om op 14 juli mee te fietsen en uiteraard aan de andere 8 Opendagen deel te nemen.

Kalender Open Boerderij Dagen
Het samenbrengen van bezoeker en boer gebeurt aan de hand van vier ‘Kom-Bij-De-Boer-Over-De-Vloer dagen’. Tijdens de dagen is de boer zelf aanwezig op het bedrijf. Dat maakt dit ook weer charmant. Je kunt alles vragen over deze bedrijven in het mooie onbekende Waddengebied van Groningen.

Boeren met drones en architectuur
De boer neemt je mee op een rondgang door het bedrijf en vertelt meer over de bedrijfsvoering. Er zijn demonstraties met drones, je kunt meerijden op een tractor, meekijken in een HighTech melkstal en binnenkijken in een onder architectuur gebouwde aardappelschuur.

Boerenland gids Klaas Sijpkens.
De lekkere routes De Stel-Je-Eigen-Maaltijd-Samen routes zijn unieke samengestelde routes langs meerdere boeren, waar ingrediënten ingekocht kunnen worden voor gerechten. Er zijn vier verschillende routes samengesteld, te weten de KINDERPANNEKOEKEN-route, de BORRELPLANK- route, de SOEP-route en de HUTSPOT-route. Door zelf de ingrediënten te verzamelen weet je waar de producten vandaan komen en op welke manier deze zijn geproduceerd. De boeren zijn aanwezig om uitleg te geven over hun bedrijf. Aan het einde van iedere route is er een proeverij. Tevens wordt een recept verstrekt.

Meer informatie over de routes, data en tijdstippen: www.waddenland.groningen.nl/boerenland
Foto’s: Rens Kalsbeek