De 10 Nederlandse steden die meeste ruimte bieden aan wandelaars

Het gezellige centrum van Alkmaar.

Vrijdag 29  november 2019 - Een weekendje weg naar een leuke stad? Een groot deel van die stad verken je te voet. Het is altijd heerlijk als een stad je als wandelaar goed de ruimte geeft. Dat is een soort basis gastvrijheid maar dat betekent nog niet dat het goed zit in alle Nederlandse steden. Hoe ziet de top 10 eruit van steden met relatief de meeste ruimte voor de wandelaar.

Nederlandse gemeenten zijn er druk mee bezig: een autovrije binnenstad. Ideaal voor de recreant, want als je een stad echt wilt leren kennen, is het toch erg fijn als je dit te voet kan doen. Zo ontdek je de mooiste hoekjes, de meest geheime steegjes en je beleefd de lokale flair. Vooral de voetgangerszones vormen het hart van een stad met talrijke caf
és, winkels en markten. Maar waar in Nederland loopt het bijzonder goed? Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen heeft de voetganger vriendelijkste steden voor je op een rij gezet. Aan de hand van Open Street Maps is het percentage voetgangerszones berekend ten opzichte van het totaal aantal kilometer wegen. Hieronder de top tien waar je het meest relaxt door de stad struint.

Je krijgt er zin in om deze top 10 te bezoeken

1.    Alkmaar - 11,71% voetgangerszone (zie foto)
Alkmaar is in verhouding tot het totaal aantal straten de meest voetgangersvriendelijke stad van Nederland. De Langestraat bijvoorbeeld is één van de oudste straten waar je ongestoord kan rondslenteren en winkels in en uit kan stappen zonder dat je van je sokken gereden wordt. Alkmaar heeft totaal 15 km voetgangerszones.

2.    Amsterdam - 10,28% voetgangerszone
Onze hoofdstad heeft 113 km aan voetgangerszone, maar in verhouding tot alle andere wegen in de stad, is het niet genoeg om de hoofdprijs binnen te halen. Verspreid over de stad zijn er links en rechts grachten en steegjes waar je als voetganger de vrijheid hebt. Vooral de Nieuwendijk, Kalverstraat en de Leidsestraat zijn enorm lange stukken.

3.    Breda - 7,84% voetgangerszone
Op het winnaarspodium eindigt ook Breda. Hier kan je op de Grote markt en het Kerkplein perfect alle hoeken van de Grote kerk bewonderen. Ook het kasteelplein is zeker een bezoekje waard als je de stad aan het ontdekken bent. In Breda vind je 24 km aan voetgangerszones.

4.    Dordrecht 7,36% voetgangerszone
Het bijzondere Dordrecht ligt op een eiland, omgeven door grote rivieren. De kleine stad zit vol met geschiedenis, wat natuurlijk veel leuker is om wandelend te ontdekken. Oude gebouwen, grachtjes, kleine steegjes en ophaalbruggetjes zijn een typisch beeld voor Dordrecht. Bezoek het Beverwijcksplein waar een prachtige fontein staat. In Dordrecht is 21 km voetgangerszone.

5.    Maastricht 7,29% voetgangerszone
Langs de Maas kan je al een heerlijke wandeling maken. Daarnaast heeft Maastricht zelfs een prachtige brug waar je als voetganger de Maas oversteekt. Misschien dat een fietser je tegemoet komt, maar auto’s rijden er niet. Een 21 km aan voetgangerszones binnen de stadsgrenzen zorgt voor een mooie vijfde plaats.

6.    Rotterdam -  6,43% voetgangerszone
In Rotterdam heb je een mooi aantal opties als je in de 67 km voetgangerszone wil blijven. Naast de bekende Koopgoot kan je in het moderne museumpark je hart op met 6 musea bij elkaar. Daarnaast vind je in het steeds hippere Delfshaven leuke tentjes en terrasjes. Aan de Bataviakade heb je een mooi uitzicht op de enige overgebleven windkorenmolen in Rotterdam.

7.    Eindhoven - 6,40% voetgangerszone
Eindhoven biedt alles wat je van een stad verwacht, maar is klein genoeg om veel te voet af te leggen. Daarom niet verkeerd dat er een deel ook echt autovrij gehouden wordt. In Eindhoven struin je het centrum ook redelijk ongestoord af, met totaal 33 km voetgangerszone in de stad. Rond de St. Catharinakerk kom je geen auto tegen.

8.    Delft - 5,88% voetgangerszone
Veel van de voetgangerszones in Delft concentreren zich rond het stadhuis. Heerlijk als je in het centrum de winkels, boetiekjes en markt wil afstruinen. Op de prachtige gracht zoals de Voldersgracht wandel je ook fijn zonder dat het verkeer je stoort. In de Nieuwstraat stuit je op verschillende cafeetjes voor een welverdiende pauze. Delft bezit 15 km voetgangerszone.

9.    Heerlen - 5,65% voetgangerszone
Als je in Heerlen de trein uitstapt is het mogelijk om via de voetgangerszone zo het centrum te bereiken. Als je de winkelstraat volgt, de Saroleastraat, ben je zo in het stadshart. Bekijk het Schelmenhofje en de Sint Pancratiuskerk. In totaal beschikt Heerlen over 11 km aan voetgangerszones.

10.                Utrecht - 5,37% voetgangerszone
Het schilderachtige Utrecht met de mooie grachten heeft totaal 35 km voetgangerszone. Een fijne stad om rond te lopen, over de Oudegracht bijvoorbeeld. Je vindt hier genoeg kleine steegjes, schattige straatjes en grachten waar je als voetganger onbezorgd om je heen kan kijken.