Shoproute in heerlijk Utrecht nieuw versus vintage

Magisch plekje in Utrecht, de Domtuin, tussen nieuw winkelpaleis en vintage walhalla.

16 november 2019 - Oke, ik geef het toe. Utrecht heeft een beetje een voordeel op andere steden. Lang heb ik er gewoond en iedere dag verbaasde het me hoe mooi deze stad is. Na lange tijd zijn we weer even voor een dagje als bezoekers terug in de Domstad. Deze keer lopen we een route met mooie winkels door het nieuwe winkelpaleis en het historische hart. Wie wil dat nu niet? Winkelen, van nieuwe kleding tot en met vintage in overvloed, dat kan perfect in Utrecht.

Je leest vaak reistips met heel veel attracties. Maar veel bezoekers komen ook om te kijken naar winkels. En vaak gaat er ook wat mee. In Utrecht kan je perfect de glamour van een heel nieuw winkelpaleis combineren met een van de fijnste winkelstraten voor vintage zaken. Of je nu kleding of meubels zoekt, in Utrecht vind je het. Terug naar het nieuwe deel. De route start vanuit het centraal station naar Hoog Catharijne.

Hoog Catharijne modern winkelpaleis voelt goed
Hoog Catharijne, ooit voelde het aan als een betonnen bak met winkels erin. Lelijk, grauw, wegwezen. Nu is het een boulevard op verschillende niveaus met alle bekende winkels en kledingmerken. Het glimt, mooi ontworpen, het voelt prettig aan en je waant je tussen alle trendy ontwikkelingen. Als je niet oppast blijf je met gemak een paar uur in dit moderne winkeldeel. Ruim is de horeca aanwezig, ook daarvoor hoef je niet de schuifdeuren door. Maar dat moet je natuurlijk wel doen, want Utrecht wacht op je.

Het water is terug
Deze keer gaat de route door Hoog Catharijne langs het nieuwe Tivoli Vredenburg. Als je die route volgt kijk dan ook in Hoog Catahrijne even uit de grote raampartij over de Catharijnesingel. Ooit was het een singel, later een autoweg na het dempen van de singel, en toen haalden de Utrechters het huzarenstuk uit en werd het weer die prachtige singel met hun eigen schouwburg en cultuurtempel er aan. Prachtig uitgevoerd. Geniet van het uitzicht.

Door naar het historische hart
Precies op tijd werd de winterjas ingekocht. De dagen erna kwam de eerste echte winterkou over je huid. Met een beetje een omweg via de weg Vredenburg sloegen we rechtsaf de Oudegracht op, richting het zuiden. Hier ook winkels genoeg. Vaak zijn het dezelfde ketens als in Hoog Catharijne maar er zijn mooie uitzonderingen, zoals een ijzerwarenzaak die al tientallen jaren daar zit.

3x highlight
Deze route gaat nu net even niet over de highlights maar toch hier 3 highlights voor als je een hele dag Utrecht doet. Of twee dagen.
1 – Beklim de Domtoren, nu hoger dan ooit. De Domtoren wordt gerestaureerd en daarom is deze helaas helemaal in saai grijs ingepakt. Het voordeel en tijdelijk uniek: er is een kraaiennest gebouwd hoger dan het normale uitkijkpunt van de toren. Je kunt nu echt vanaf 100 meter hoog over Utrecht uitkijken.
2 – Domunder. Ontdek geschiedenis en archeologie op 5 meter onder de grond in het Domplein. Klinkt dat saai? Nee. Met licht, film en geluid weet deze attractie geschiedenis van Utrecht aan je te onthullen. Vergeet niet te reserveren, vaak zijn de groepen al vol.
3 – Utrecht vanaf het water. Boek je tour over het water en je ziet Utrecht vanuit een heel ander perspectief. Het verrijkt je ervaring.

Verloren Brood?
Trek in lunch, daarvoor liepen we onder de Domtoren door naar straatje Achter de Dom naar Carla’s Conditorei. Tip: grote honger? Pak dan Verloren Brood. Wat deze heerlijke conditorei (ja, geschreven met een C) overhoudt aan taart, pudding, brood en andere ingrediënten wordt gebruikt voor dat heerlijke Verloren Brood. Gevoel na de eerste hap: machtig. Ook machtig lekker. Het is dus ook iedere keer anders omdat wat er overblijft net iedere dag een beetje anders is.

Magische tuin
Vanuit daar loop je naar een bijna magische plek. Zo een waar je normaliter voor naar het buitenland gaat. Loop vanuit Carla’s Conditorei naar de Domtuin. Geniet van de stilte. Overzie de oude kruidentuin en loop door de gangen.


Go for Vintage in prachtig decor
Via Domplein en Wed loop je naar dat typisch Utrechtse hoekje met horeca dat er al eeuwen lijkt te liggen. Sla linksaf de Oudegracht op. Werd er vroeger nog veel gewoond in deze panden nu vind je hier veel winkels die vintage kleding en meubels aanbieden. Kijk naar beide kanten en zoek naar die vintage zaakjes. Een enkeling zit in de werf kelders. Je weet toch dat nergens in Nederland zoveel werfkelders aan een gracht zitten als hier. Vintage in combinatie met die prachtige panden maakt de route naar de Twijnstraat en eindpunt van deze route op Tolsteegbarrière compleet. Het is toch het vintage walhalla. Waarschijnlijk is nergens anders in Nederland het aanbod van vintage winkels zo goed ontwikkeld als langs deze staat. Even een biertje pakken bij Tolsteegbarrière op het einde van een lange dag, dan is dit een gezellig pleintje.
Het was weer een superdag in Utrecht. Het weer was grijs en guur, maar de stad van nieuw shopping paleis tot en met vintage walhalla maakte alles goed. Utrecht, we komen snel weer eens terug.